Preotii BOR care au trecut des prin ritualurile delatiunilor securiste vor ramine in continuare ascunsi in dosare. As putea sa fac pariu pe asta si as vrea sa pierd.

Nu mai este mult pina la data la care vom afla, daca nu se intimpla nimic neprevazut, cine va fi noul Patriarh al Romaniei. Pentru ca inca sintem martorii unei campanii electorale sui generis, ar trebui ca lupta pentru fotoliul numarul unu in BOR sa se inteteasca in zilele care vor urma. Alegerile pentru succesorul lui Teoctist Arapasu sint un prilej ideal pentru ca una dintre marile probleme nerezolvate ale acestei institutii - chestiunea dosarelor de colaborare cu Securitatea ale inaltilor ierarhi ai BOR - sa fie pusa pe tapet cu barbatie si, eventual, sa se inceapa cu adevarat o rezolvare profund crestina a ei.

Ce va fi? Realist vorbind, eu cred ca trebuie sa pariem pe aceasta ipoteza: preotii BOR care au trecut des prin ritualurile delatiunilor securiste vor ramine in continuare ascunsi in dosare. Sigur - ar fi frumos ca numele lor sa iasa la iveala. Ar fi bun un asemenea deznodamint nu pentru presa, cum insinueaza diabolic mai multi lideri ai BOR, ci pentru biserica insasi: sensul inalt al crestinismului, inclusiv al crestinismului ortodox, spune despre adevar (si despre iubire), nu despre delatiune.

Sa nu fim insa naivi: cu un Mircea Dinescu nu se face primavara si nici cu citeva ziare care vor sa slujeasca adevarul. Sint sute de anti-Mircea Dinesti si sint si alte ziare a caror misiune e acoperirea adevarului.

In plus, vin alegerile, doamnelor si domnilor. BOR nu e un jucator redutabil doar pe piata imobiliara; ea este foarte importanta si pe piata politica. Nici un politician din Romania nu are vreun interes sa bage batul prin gardul bisericii pentru ca, teoretic cel putin, nici unul dintre ei nu vrea sa piarda in competitia electorala, ci sa cistige.

E cuminte, deci, sa nu asteptam mari bombe de la CNSAS. Acolo, inaltii ierarhi care au dat cu subsemnatul la Secu au, de acord, ingeri pazitori. Ingeri care actioneaza si ei la directivele a tot felul de dumnezei. Ingeri care tac „dumnezeieste" cind li se comanda asa ceva. Si nu uitati: pe linga milionul si ceva de dosare noi venite la CNSAS, mai sint citeva zeci de mii secretizate. Ca doar nu s-or fi incheiat toate misiunile de pe lumea asta! Ma gindesc inclusiv la misiunile la nivel inalt…