Cursul mediu al euro a coborat ieri de la 3,2719 la 3,2627 lei, insa dupa anuntarea acestuia de catre BNR, cotatiile din piata au revenit pe un trend ascendent, dupa ce banca centrala a atras din piata monetara 5 miliarde de lei in depozite cu scaden
Cursul mediu al euro a coborat ieri de la 3,2719 la 3,2627 lei, insa dupa anuntarea acestuia de catre BNR, cotatiile din piata au revenit pe un trend ascendent, dupa ce banca centrala a atras din piata monetara 5 miliarde de lei in depozite cu scadenta la doua saptamani, dar si a unei majorari a cererii. Piata valutara s-a deschis cu unele cotatii ale euro de 3,2650 - 3,2680 lei, dupa care a urmat o scadere la 3,2580 - 3,2620 lei, datorata unor volume mai ridicate de vanzare. Partea a doua a sedintei a adus o crestere a cotatiilor, euro revenind la maximul de vineri, care a fost de 3,2720 lei, tranzactiile realizandu-se la 3,2690 - 3,2740 lei. "Evolutia leului a ramas si ieri conectata la cel al celorlalte monede emergente, pe fondul nehorararii investitorilor, observa un dealer bancar. Discursurile presedintelui Bush si cea a sefului Fed nu au avut darul sa limpezeasca apele in ceea ce priveste starea din sistemul de credit ipotecar american, care a reprezentat scanteia crizei din ultimele doua luni, ceea ce mentine sentimentul de aversiune fata de risc". Pe piata monetara dobanzile overnight si one week au stagnat la valori de 6 - 7%, in usoara crestere fata de vinerea trecuta. Cursul mediu al dolarului a scazut in proportie mai mica, de la 2,3943 lei la 2,3920 lei, ca urmare a evolutiei paritatii acestuia fata de moneda unica. Pe pietele internationale, euro a fluctuat intre 1,3628 si 1,3654 dolari, dupa ce vinerea trecuta a urcat pana la 1,3709 dolari. "Apatia" pietei s-a datorat atat lipsei din piata a investitorilor americani, cat si mentinerii sentimentului de aversiune fata de risc. O clarificare a directiei pe care o va lua paritatea o vom avea pana la jumatatea acestei luni, cand Rezerva Federala americana si Banca Centrala Europeana vor lua decizii referitoare la dobanda lor de politica monetara. Primele anunturi vor veni din partea BCE si a Bancii Angliei, pentru ca pe 18 septembrie sa fie randul Fed. Majoritatea analistilor anticipeaza o mentinere a dobanzii din euro-zona la 4%, care va fi urmata in octombrie de o crestere la 4,25%. Paritatea dintre moneda unica si cea nipona a adus o usoara crestere pentru euro, cotatiile fiind de 157,68 - 158,42 yeni. Pe London Bullion Market, pretul unciei de aur a urcat la fixingul de ieri dimineata la 672,75 dolari, fata de 672 dolari vineri seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.