Nureiev nu cauta numai libertatea, ci si dragostea. Fuga din URSS era pentru el singura sansa de a-l revedea pe Teja Kremke, un balerin din Berlinul de Est care i-a deschis ochii asupra pasiunii si regimului comunist. Rudolf si Teja s-au cunoscut la
Nureiev nu cauta numai libertatea, ci si dragostea. Fuga din URSS era pentru el singura sansa de a-l revedea pe Teja Kremke, un balerin din Berlinul de Est care i-a deschis ochii asupra pasiunii si regimului comunist. Rudolf si Teja s-au cunoscut la Leningrad, unde balerinul rus era, la numai 21 de ani, o stea in ascensiune a baletului Kirov, iar Kremke era un student de 18 ani. Este o poveste de iubire atat de secreta incat a fost descoperita de abia astazi, in biografia lui Nureiev scrisa de Julie Kavanagh, in curs de publicare peste cateva zile la Londra, si in documentarul cu titlul "Din Rusia cu dragoste", pe care il pregateste BBC. Aceasta love story era de trei ori interzisa: deoarece era homosexuala (Codul Penal sovietic prevedea o pedeapsa cu inchisoarea pentru gay), deoarece era fata de un strain si deoarece Kremke, fiind foarte tanar, avea mai putine iluzii asupra regimului. Teja l-a convins pe Nureiev ca va putea deveni o mare stea a baletului, dar Kremlinul va face orice sa-l impiedice. "Esti prea rebel", ii spunea el. Previziunea s-a adeverit cateva luni mai tarziu, cand Nureiev a fost indepartat din turneul Kirov in Occident, deoarece era "nedisciplinat". S-a imbarcat totusi in ultima clipa spre Paris, pentru a inlocui un balerin bolnav.
Nureiev a inteles ca era ultima lui sansa. Rudolf a incantat publicul cu dansul sau, dar a infuriat Moscova prin declaratiile sale "incorecte politic". Desi restul trupei continua turneul, la Londra, el a fost rechemat acasa. "Sunt un om mort", afirma Nureiev in acele zile, in timp ce Kremke l-a indemnat: "Fugi inainte de a fi prea tarziu!". Fuga balerinului a fost o adevarata drama, deoarece a compromis climatul de entuziasm filo-sovietic nascut dupa zborul in cosmos al lui Gagarin si a amintit Occidentului ca URSS ramanea o dictatura. Moscova nu i-a iertat-o niciodata: prietenii si rudele lui Nureiev si-au pierdut locul de munca, telefoanele lor au fost puse sub ascultare de KGB, Nureiev a avut permisiunea sa-si viziteze mama numai in 1989, pe patul de moarte, iar tatal lui, un comunist convins si-a renegat fiul.
Nici iubirea dintre Rudolf si Teja nu a avut un happy-end. Nureiev l-a chemat pe Kremke la Paris, dar la 13 august 1961 s-a ridicat Zidul de la Berlin si Teja a ramas prizonier. Pentru tot restul vietii a fost urmarit de Stasi. A inceput sa bea si a murit in 1978 in imprejurari suspecte. Nu l-a mai revazut niciodata pe cel care a fugit de comunism, din dragoste pentru el. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.