"Repere pentru un deceniu de politica externa. Interese, valori, instrumente" este denumirea sub care a inceput la Bucuresti reuniunea anuala a Diplomatiei Romane.

"Vreau sa accentuez ca pe ambasadorii nostri eu ii vad si ca pe un fel de
"Repere pentru un deceniu de politica externa. Interese, valori, instrumente" este denumirea sub care a inceput la Bucuresti reuniunea anuala a Diplomatiei Romane.

"Vreau sa accentuez ca pe ambasadorii nostri eu ii vad si ca pe un fel de manageri care trebuie sa fie responsabili pentru o performanta foarte buna. Pentru ca altfel, daca exista o discrepanta intre cei cu gulere albe si cei cu gulere albastre, bineinteles ca actul diplomatic are de suferit", a afirmat ministrul de Externe Adrian Cioroianu, in discursul de deschidere a Reuniunii anuale a Diplomatiei Romane, ce a inceput ieri la Bucuresti. Cei cu gulere albe sunt, in limbaj diplomatic, cei care participa la receptii si se bucura de toate onorurile functiei, iar cei cu gulere albastre sunt cei care muncesc. Principalul eveniment al reuniunii a fost lansarea de catre MAE a Strategiei de politica externa a Romaniei pe urmatorii 10 ani, "ce poate suferi modificari si in 2008 sau 2009", dupa cum s-a exprimat ministrul. Doar anumite capitole ale strategiei vor fi facute publice, celelalte vor fi discutate doar in comisiile de politica externa ale Parlamentului. "A venit momentul sa regasim anumiti prieteni si anumite destinatii care ne-au fost familiare o buna bucata de timp si sa reimplicam Romania in marile mize politice si geopolitice la nivel global", a mai spus Cioroianu. La reuniune au mai participat premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, precum si invitati de peste hotare. Dupa incheierea discutiilor, ambasadorii s-au deplasat la Palatul Cotroceni, unde au fost primiti de presedintele Romaniei, Traian Basescu.  


PROFIL EUROPEAN. "Promovarea politicului european al Romaniei si individualizarea acesteia in Uniunea Europeana este unul dintre scopurile noastre", a precizat ministrul. "Romania nu trebuie sa aleaga intre SUA si UE", a declarat Cioroianu, care a aratat ca parteneriatul European si cel american sunt complementare. Cioroianu le-a transmis ambasadorilor sa fie mai activi si sa nu mai astepte ordine de la Centrala. "Aveti mai multa libertate, dar si mai multe responsabilitati", le-a transmis el.


La somnStrategiile de politica externa a Romaniei au plictisit o parte din audienta. Astfel, ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, a atipit chiar in timpul discursului ministrului de Externe. De altfel, atmosfera intima de la intalnire a fost cauzata si de un candelabru buclucas (din totalul de doua), care s-a indaratnicit sa stea mai mult stins, motiv de glume printre ambasadorii romani. "Tu ai mult de munca acolo?", l-a intrebat unul dintre reprezentantii Romaniei pe un coleg ambasador. "Ei, se mai si munceste din cand in cand", a fost raspunsul. Pe afara, gulerul era, totusi, alb. Audienta s-a plictisit mai ales in timpul discursului lui Tariceanu, care, in locul prioritatilor de politica externa, a povestit despre pensii, autostrazi, cresteri economice, nivelul inflatiei sau educatie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.