Omar Hayssam este prea sarac pentru ca cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak sa-si poata primi, intr-un viitor previzibil, despagubirile de cate doua milioane de euro admise prin sentinta din dosarul de terorism al sirianului.


D
Omar Hayssam este prea sarac pentru ca cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak sa-si poata primi, intr-un viitor previzibil, despagubirile de cate doua milioane de euro admise prin sentinta din dosarul de terorism al sirianului.


Din motivarea hotararii prin care Omar a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, reiese ca sirianul si sotia sa Adela detin "un imobil situat in strada Spatarului nr 4, cu o valoare de impunere de 1.152.521.482 de lei, doua autoturisme marca Mercedes, doua autoturisme marca Honda Civic, un autoturism Honda, un autoturism Fiat si doua apartamente situate in soseaua Mihai Bravu", bunuri deja sechestrate la data de 31 mai 2005. Instanta a mai dispus sechestrarea unui teren situat in sectorul 1 si asupra altor doua masini. Dar atat a putut face. Or, dupa un calcul simplu, devine lesne de inteles ca sub nici o forma aceste bunuri nu pot acoperi suma de 6 milioane de euro, ci eventual numai cateva sute de mii din aceasta.     


DOVEZILE. Propriul comportament si declaratiile celor cu care Omar a pus la cale rapirea jurnalistilor sunt probele care l-au incriminat pe sirian in fata instantei romane. Nervozitarea lui din acea perioada, incercarile nejustificate de a se ocupa de rezolvarea situatiei si telefoanele date in Irak primei verigi din planul rapirii, fratele lui Munaf, Yousef Al Amin, sunt toate invocate in motivare. Urmeaza apoi declaratiile tuturor cetatenilor irakieni implicati in sechestrarea ziaristilor, care intr-un fel sau altul au confirmat rolul lui Omar. Instanta retine de asemenea si declaratiile facute la Bagdad de fratele lui Hayssam, Mahmoud: "La venirea in Irak a fratelui lui Omar Hayssam, Mahmoud, medicul Yassin Mohammad a avut o discutie cu acesta in timpul careia i-a spus ca fratele sau este implicat intr-un fel sau altul in rapirea jurnalistilor romani si ca trebuie sa incheie foarte repede aceasta actiune intrucat au aparut probleme in Romania." Potrivit motivarii, toate acestea au dovedit "indubitabil" ca inculpatul este cel care a planuit rapirea, a finantat-o si a coordonat-o, pana in momentul in care a scapat situatia de sub control.


BUMERANG. Potrivit instantei, argumentele mincinoase pe care el si Munaf le-au folosit pentru a-i convinge pe irakieni sa-i rapeasca pe jurnalisti s-au intors impotriva lor si au transformat scenariul rapirii intr-o situatie incontrolabila. Astfel, de la o sechestrare care s-ar fi terminat cu plata unei sume de bani, rapitorii au ajuns sa ceara retragerea turpelor romane din Irak.  "Actiunea terorista a fost motivata de conceptii si atitudini extremiste, cat timp Mohammad Munaf a aratat celor care au organizat rapirea ca atat el cat si Omar sunt persecutati religios in Romania din cauza faptului ca sunt musulmani", se arata in motivare.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.