Saptamana trecuta preturile unciei de aur au avut o miscare ascendenta, la aceasta contribuind, in special, evolutia monedei americane, care a inregistrat pierderi fata de euro.Pe London Bullion Market, pretul unciei a urcat de la 659,75 dolari la fi
Saptamana trecuta preturile unciei de aur au avut o miscare ascendenta, la aceasta contribuind, in special, evolutia monedei americane, care a inregistrat pierderi fata de euro.Pe London Bullion Market, pretul unciei a urcat de la 659,75 dolari la fixingul de luni dimineata la 672 dolari, la cel de vineri seara.Miscarile de anul acesta ale preturilor de la Londra s-au mentinut intr-un culoar destul de larg, de aproape 14%. Maximul de 691,40 a fost atins in prima parte a lui aprilie, iar minimul, de 608,40. Insa, in ultimele trei luni fluctuatiile s-au rezumat la culoarul 650 - 680 dolari.Aurul este considerat in mod traditional o investitie sigura in perioadele dificile, dar in ultima vreme s-a comportat ca orice alt activ. Investitorii au ales ca refugiu, in urma recentei crize declansate de piata creditelor ipotecare americane, dolarul, ei considerand ca plasamentele in bonuri americane de trezorerie sunt cel mai sigur plasament, astfel ca uncia cobora la jumatatea lui august aproape 640 dolari."Oamenii sunt speriati si evita sa investeasca in active precum aurul. Dar in viitor, cred ca sustinerea pietei este solida, datorita fondurilor care se tranzactioneaza pe baza de aur (ETF) si a deprecierii dolarului", a spus un dealer din Singapore. Cantitatea de lingouri de aur care acopera titlurile StreetTRACKS Gold, cel mai mare fond ETF din lume, a ajuns marti la un nivel record de 515,44 tone.Pe Comex, divizie a New York Mercantile Exchange, pretul unciei de aur cu livrarea in decembrie a urcat vinerea trecuta la 681,90 dolari, preturile fluctuand intre 673 si 683,90 dolari. Cresterea a avut loc in ciuda discursurilor optimiste ale presedintelui Bush si ale sefului Fed, Ben Bernanke, care au dorit sa calmeze pietele financiare, dupa recenta criza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.