PNL repune pe tapet tema republicii parlamentare, avind pina in prezent drept aliati UDMR si PC.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a readus in discutie, in acest weekend, necesitatea revizuirii Constitutiei pentru a se institui republica parlamentara. In expozeul sau de la Scoala de Vara a tineretului national liberal, Tariceanu a venit cu mai multe argumente: „Arhitectura constitutionala contine ambiguitati care genereaza doi poli ai Executivului, Guvernul si Presedintia, (...) cind atributiile nu sint bine definite si exista interpretari diferite ale Constitutiei, conflictele si derapajele nu pot fi evitate (...), actualul sistem a grevat buna functionare a unora dintre institutiile statului roman, a creat confuzie printre cetateni si la nivelul UE".

Premierul a mai aratat ca in Romania „unii incearca sa acumuleze puterea in miinile unui grup sau ale unei singure persoane" si a mentionat ca acest lucru i se pare inacceptabil. Tema republicii parlamentare nu reprezinta o noutate in intentiile liberalilor, o rezolutie in acest sens fiind aprobata de Delegatia Permanenta a PNL inca din ianuarie 2006.

La putine ore dupa reluarea temei au aparut si primele reactii. Fruntasi ai UDMR si PC au declarat ca si formatiunile lor accepta varianta republicii parlamentare. Pozitia PD a fost exprimata insa aproape paralel cu liberalii, dar este diametral opusa. Emil Boc a pledat (la Scoala de Vara a femeilor democrate) pentru revizuirea Constitutiei, dupa modelul francez, el militind astfel pentru sporirea prerogativelor prezidentiale si reclamind faptul ca premierul, „produsul unei conjuncturi politice, are puteri prea mari".

O revizuire rapida a Constitutiei nu este posibila insa. Specialist in materie, Valeriu Stoica a declarat ca Legea fundamentala „ar putea fi revizuita cel mai repede dupa urmatoarele alegeri la termen, dar, cel mai probabil, dupa ciclul electoral 2008-2012". El a reamintit ca revizuirea din 2003 a Constitutiei a fost pusa in dezbatere inca din 1998, „fiind necesari cinci ani pentru ca procesul sa fie dus pina la capat".