Potrivit lui Alexis Debat, directorul centrului Nixon pentru terorism si securitate nationala, citat de Sunday Times, strategii militari americani se pregatesc nu de un atac nesemnificativ asupra instalatiilor nucleare ale Teheranului, ci de unul de
Potrivit lui Alexis Debat, directorul centrului Nixon pentru terorism si securitate nationala, citat de Sunday Times, strategii militari americani se pregatesc nu de un atac nesemnificativ asupra instalatiilor nucleare ale Teheranului, ci de unul de amploare, asupra "intregii armate iraniene". "Daca vom desfasura un atac nesemnificativ sau o actiune militara de amploare, reactia iranienilor va fi aceeasi", a fost, potrivit expertului, concluzia armatei americane. Saptamana trecuta, presedintele George W. Bush si-a intensificat retorica impotriva Iranului, acuzand regimul de la Teheran ca induce pericolul unui "holocaust nuclear", avertizand ca SUA si aliatii sai vor combate Iranul inainte de a fi prea tarziu. Pe de alta parte, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a anuntat ieri ca tara sa a atins un nou apogeu in programul nuclear, punand in functiune 3.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului. Republica islamica "a pus in functiune peste 3.000 de centrifuge si instaleaza in fiecare saptamana o noua serie" de 164 de centrifuge, a spus liderul de la Teheran. Afirmatia sa contrazice cifrele oferite de Agentia Internationala pentru Energie Atomica in raportul sau din 19 august, potrivit careia Iranul detine doar 1.968 de centrifuge operationale, alte 656 fiind in diferite stadii de instalare si testare. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.