Compania trebuie sa convinga AVAS, pina la sfirsitul lunii, ca si-a indeplinit obligatiile investitionale, ministrul Vosganian cere oprirea contractului daca exista „cea mai mica sansa".Varujan Vosganian, ministrul
Economiei si Finantelor, nu are
incredere in privatizarea Petrom OMV va prezenta AVAS, pina pe 30 septembrie, documentele prin care atesta indeplinirea obligatiilor investitionale la Petrom, restul angajamentelor asumate prin contractul de privatizare fiind indeplinite, anunta un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). „OMV este unul dintre cumparatorii care nu au creat probleme AVAS in procesul monitorizarii postprivatizare. Din punctul de vedere al impactului Petrom in economia romaneasca, monitorizarea postprivatizare a contractului pentru Petrom este una speciala, pe care o urmaresc personal, toate clauzele scadente fiind respectate", a declarat vicepresedintele AVAS pe probleme de postprivatizare, Constantin Botez, citat de NewsIn.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si-a exprimat, la sfirsitul saptaminii trecute, neincrederea fata de corectitudinea privatizarii Petrom si a recomandat AVAS sa verifice atent modul in care compania isi respecta obligatiile postprivatizare si sa opreasca contractul daca exista motive.

„Si eu manifest neincredere fata de corectitudinea acestei privatizari. Eu recomand AVAS sa verifice cu mare atentie toate scadentele, daca Petrom isi indeplineste obligatiile si, daca are cea mai mica sansa de a opri contractul, sa-l opreasca", a comentat ministrul Economiei si Finantelor.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sustine ca monitorizeaza clauzele contractului de privatizare incheiat pentru Petrom, urmind aceleasi proceduri stricte ca si in cazul celorlalte 4.782 de contracte aflate in prezent in monitorizarea postprivatizare a AVAS.

„In cazul in care AVAS va constata incalcari ale contractului de privatizare, va lua toate masurile care se impun, conform prevederilor contractului si ale legislatiei in vigoare, asa cum procedeaza in cazul tuturor contractelor aflate in monitorizare postprivatizare", se mai spune in comunicat.

AVAS afirma ca OMV si-a indeplinit obligatiile scadente asumate, prezentind documente care atesta indeplinirea acestora. Institutia sustine ca au fost respectate, pina in prezent, clauzele (valabile pe o perioada de cinci ani de la data transferului de proprietate) privind pastrarea obiectului de activitate, privind abtinerea cumparatorului de la externalizarea participarii sale la capitalul Petrom, cele referitoare la pastrarea personalului societatii sau cele privind interdictia transferului, fara acordul vinzatorului, a dreptului de proprietate obtinut asupra actiunilor Petrom (inclusiv interdictia constituirii vreunui drept de uzufruct, gaj, privilegiu, drept de retentie sau garantie reala).

AVAS mai spune ca pentru anii 2005 si 2006 au fost respectati indicatorii de performanta stabiliti prin planul de afaceri (o productie anuala minima de 4,2 milioane de tone de titei si de 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, o cota de piata combinata de 30% din piata romaneasca de combustibili, incluzind vinzarile vrac si cele cu amanuntul, pentru care se cerea o cota de 20%). Au fost respectate si obligatiile care provin din programele de conformare (protectia mediului) si au fost predate catre AVAS toate documentele scadente, conform contractului, pentru realizarea monitorizarii postprivatizare, spune institutia, care adauga ca a fost respectata si clauza privind interdictia cesiunii, prin orice metoda, a obligatiilor contractuale asumate.

Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV, care a cumparat 51% din actiuni de la statul roman in 2004, iar ceilalti actionari sint AVAS, cu 20,64%, Fondul Proprietatea, cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie, cu 2,026%, si altii, cu 6,214%. OMV a platit 1,5 miliarde de euro pentru pachetul de actiuni de 51% cumparat de la statul roman.

Prin contractul de privatizare a Petrom, statul roman s-a angajat sa nu modifice sase articole din Codul fiscal pina in 2014 si sa mentina nivelul actual al redeventei, precum si modalitatea de calcul a acesteia timp de zece ani.

Contractul permite actionarului majoritar, grupul austriac OMV, sa vinda Arpechim, Doljchim, statiile de distributie si zacamintul Suplacu in cadrul programului de restructurare. OMV nu are voie insa sa vinda compania Petrom timp de cinci ani de la privatizare, in absenta acordului scris al Ministerului Economiei.

Totodata, grupul austriac OMV s-a angajat prin contract sa nu schimbe obiectul de activitate al Petrom pe o perioada de cel putin cinci ani si sa nu initieze ori sa sustina dizolvarea, lichidarea voluntara, fuziunea ori divizarea societatii. La capitolul obligatii postprivatizare, contractul prevede ca, in cazul in care OMV incalca statutul Petrom si nu remediaza situatia in 30 de zile de la notificarea transmisa de Ministerul Economiei, poate fi obligat sa plateasca 7,5% din pretul de cumparare pentru fiecare incalcare cu titlu de penalitati contractuale. Potrivit contractului, incalcarea altor clauze contractuale poate conduce la obligarea OMV sa achite 20% din pretul de cumparare.

Reactii de la Petrom si AVAS Reprezentantii Petrom si AVAS au declarat, ca reactie la declaratia ministrului Varujan Vosganian privind neincrederea fata de corectitudinea privatizarii companiei, ca societatea si-a indeplinit la zi toate obligatiile din contractul de vinzare. „Transmitem bilantul catre AVAS in fiecare an, iar Autoritatea a atestat faptul ca Petrom si-a indeplinit toate obligatiile. De asemenea, in ceea ce priveste taxele si redeventele, Petrom este un bun platnic", au precizat reprezentantii companiei, citati de NewsIn. AVAS urmareste contractul de privatizare a Petrom de la 1 ianuarie 2007, moment in care a preluat companiile aflate pina atunci in portofoliul Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie, institutie in subordinea Ministerului Economiei. OPSPI a fost comasat cu AVAS de la 1 ianuarie si AVAS a preluat monitorizarea tuturor contractelor de privatizare incheiate. Monitorizarea postprivatizare dureaza, de regula, intre trei si cinci ani, insa pentru fiecare clauza in parte difera termenul de urmarire a realizarii obligatiilor.