Merita felicitari sincere Ovidiu Draganescu, prefectul de Timis, pentru curajul de a-si asuma autoritatea cu care este investit de Guvern si de natiune. Un lucru rar, acesta, in Timisoara, unde autoritatile sint sau timorate, sau aflate


Merita felicitari sincere Ovidiu Draganescu, prefectul de Timis, pentru curajul de a-si asuma autoritatea cu care este investit de Guvern si de natiune. Un lucru rar, acesta, in Timisoara, unde autoritatile sint sau timorate, sau aflate in combinatii ascunse cu bastanii.

Vorba de pe urma desemneaza o realitate care tinde sa devina emblema orasului de pe Bega: clanuri mafiote care au acaparat cartiere istorice cu vile de patrimoniu arhitectural de la 1900 pe care le desfigureaza anihilind, mai rau decit Nicolae Ceausescu, istoria orasului si a tarii. Domnii acestia, obligatoriu grasi, obligatoriu cu dinte de aur la vedere, obligatoriu cu Land Rover si servitori, nu au aflat ca in lumea in care traim exista legi, exista norme urbane de comportament, exista bun-simt si obligatia de a respecta semenii in mijlocul carora traiesti. Ei stiu doar ca banii pe care-i preamaresc in manele zaharisite tin loc de orice. Tocmai aici autoritatile nu fac nimic. Nimeni nu i-a intrebat vreodata de unde au milioanele de euro. Au mers cumva la capsuni? S-au spetit prin mine si in loc de carbuni au dat de aur? Ca scoala nu au, sa zici ca au pus de-o inventie, ca au investit pe la bursele de capital, ca au ridicat companii multinationale.

Specia aceasta de aparitii umane stranii este unica in Europa, dupa cum unic este si comportamentul celor care ar trebui sa-i aduca sub ascultarea legilor. Prefectul de Timis a indraznit! A aparut cu jandarmii la usa bastanului si i-a cerut sa respecte legea pentru ca dumnealui tocmai distrugea fara autorizatie vila de patrimoniu national. Chestie penala si puscariabila. Ca si politicienii sub ancheta care striga ca anchetele procurorilor au iz politic, s-ar putea ca bastanii sa porneasca vaitaturi specifice si sa puna patefonul cu placa despre discriminari rasiste. E vremea ca si ei sa invete ceva: legile sint pentru toti la fel, de asemenea ar trebui sa invete ca romii, in viziunea noastra, sint mai ales sarmanii de la cules ciuperci si de la salubritate, batrinele pe care le vedem pe la usile bisericilor, amaritii care fac caramida in arsita, romi sint cei de la Shukar Collective, romi sint Tamango, Rona Hartner, DJ Vasile sau Ion Voicu. Ei sint bastani si, cu toate ca au bani, nu pot emite pretentia sa-i socotim romi!

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.