Limba romana a fost sarbatorita vineri pe ambele parti ale Prutului. Daca la Chisinau a cantat Tudor Gheorghe, la Bucuresti s-a scuturat din plete pe ritmuri rock, cap de afis fiind clujenii din Altar.

La 31 august, romanii de peste Prut a
Limba romana a fost sarbatorita vineri pe ambele parti ale Prutului. Daca la Chisinau a cantat Tudor Gheorghe, la Bucuresti s-a scuturat din plete pe ritmuri rock, cap de afis fiind clujenii din Altar.

La 31 august, romanii de peste Prut au marcat cea de-a 18-a aniversare de la proclamarea limbii romane ca limba de stat in independenta Republica Moldova si revenirea la scrisul latin. A fost pentru prima data in ultimii sase ani cand romanilor basarabeni li s-a permis sa se adune, cu aceasta ocazie, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, locul in care, in 1989, sute de mii de oameni au obtinut dezlipirea RSSM de URSS.


VORONIN A EVADAT LA BALTI. Din 2001 pana in 2007 comunistii lui Vladimir Voronin au interzis orice manifestatii culturale la 31 august, in piata din fata Guvernului. In plus, sintagma "cea romana" a disparut subit din denumirea oficiala a sarbatorii "Limba noastra cea romana". Pentru proaspatul primar liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, eliberarea autorizatiei pentru eveniment nu a mai fost o problema. Ca sa nu auda cantecele patriotice romanesti, intreaga administratie comunista a parasit vineri Chisinaul, oplosindu-se discret la Balti, cel mai rusificat oras din Republica Moldova.


3 SUD EST S-A RAZGANDIT. In ajun, presa necomunista din Chisinau anunta un spectacol muzical de muzica folk cu participarea interpretului roman Tudor Gheorghe, urmat de un concert in aer liber sustinut de formatia 3 Sud Est. La numai cateva ore de la inceperea spectacolului muzical, piata din centrul Chisinaului era deja plina. Cei de la 3 Sud Est insa nu au mai aparut, din motive ramase deocamdata necunoscute. Seful Directiei Cultura a Primariei Chisinau, Leonid Gorceac, a anuntat ca la concertul festiv vor participa doar interpreti moldoveni, deoarece "solicitarile interpretilor romani sunt de 1.500-7.000 de euro pentru o evolutie, in timp ce bugetul total prevazut pentru organizarea sarbatorii este de 7.500 de euro".


RECUNOSTINTA. Aparitia interpretului Tudor Gheorghe a starnit emotii de nedescris din partea multimii. Maestrul a fost nevoit sa revina de trei ori la "bis" cu piesa "Dorul", pentru ca cei care au umplut piata nu-i dadeau voie sa plece de pe scena. Impresionat de caldura spectatorilor, interpretul a spus ca spectacolul "In cautarea dorului pierdut" sustinut la Chisinau este unul dintre cele mai reusite. "E un lucru extraordinar ca in Republica Moldova se sarbatoreste «Ziua limbii romane». Ar trebui ca toate tarile din lume sa ia exemplu si sa dea o zi in care sa fie sarbatorita limba, pentru ca asa cum traim astazi - agresati de limbile engleza si rusa - se duce dracului frumusetea limbii noastre".


In timp ce Tudor Gheorghe interpreta piesa "In aceeasi limba", pe scena a urcat un batran cu un buchet de flori, care a ingenuncheat si a stat asa pana s-a sfarsit piesa. Interpretul roman a mai fost invitat la Chisinau, la sarbatoarea "Limba noastra cea romana", in 1990 si 1991. De atunci, nu a mai fost chemat pana anul acesta, cand a raspuns invitatiei primarului Dorin Chirtoaca si a presedintelui Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi.


Limba noastra cea rockZece trupe au evoluat pro bono pe scarile Teatrului National, sub supravegherea discreta a jandarmilor aflati in zona. Fanii au respectat apelurile repetate ale gazdelor de a nu transforma manifestarea intr-una politica. Asociatia "21 Decembrie", Consiliul Mondial Roman si Grupul de actiune "Noii golani" au adus in centrul Capitalei trupele Altar, Travka, Veritasaga, Katana, Brugner, Nimeni Altua€™, Dagga, Bucium, Bucovina si Huliganii. Maratonul muzical a durat peste sase ore, timp in care s-a cantat, s-a dansat si s-a scandat pro Basarabia. A fost unul dintre rarele concerte la care fanii si-au lasat acasa tricourile cu formatiile preferate pentru a etala, in schimb, simbolurile nationale. Huliganii de la Chisinau (formatie de hip-hop) au incins atmosfera, dar finalul le-a apartinut rockerilor de la Travka (cu o componenta mixta, romano-basarabeana) si de la Altar (cea mai asteptata trupa a spectacolului). Andy Ghost a facut show ca intotdeauna, fluturand tricolorul la prima piesa, "Stop the Silence". De remarcat faptul ca Altar a venit de la Cluj special pentru acest eveniment, in timp ce solisti bucuresteni n-au acceptat sa presteze doar pentru o idee. (Catalina Iancu)



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.