Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, e de parere ca in perioada urmatoare Constitutia trebuie modificata, optiunea PNL fiind republica parlamentara. PD merge pe varianta republicii prezidentiale.

Prezent sambata la Scoala de vara a t
Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, e de parere ca in perioada urmatoare Constitutia trebuie modificata, optiunea PNL fiind republica parlamentara. PD merge pe varianta republicii prezidentiale.

Prezent sambata la Scoala de vara a tinerilor liberali, premierul Tariceanu a declarat ca "va trebui sa incercam sa dam Romaniei o Constitutie din care sa eliminam riscurile de exces, de autoritarism, care in Romania apar chiar daca au trecut 17 ani de la caderea comunismului. Cu toate ca societatile moderne merg catre un principiu care este impartirea puterii, in Romania unii incearca sa acumuleze toata puterea in mainile lor, ale unui mic grup sau eventual a unei singure persoane, si aceste lucruri mi se par inacceptabile". El a mentionat ca actuala Constitutie contine o serie de ambiguitati, ca atributiile nu sant definite clar si, mai mult, unii, "chemati sa conduca", dau interperetari personale legii fundamentale, iar conflictele nu pot fi evitate, aluzia fiind la presedintele Basescu. Intrebat daca PNL are un candidat pentru presedintie, Tariceanu a spus ca nu crede ca atentia liberalilor "trebuie sa se indrepte spre aceasta functie", dar ca isi vor desemna un candidat in cazul in care Constitutia nu va fi modificata.


UNINOMINAL. Mergand mai departe cu criticile la adresa sefului statului, Tariceanu a aratat ca "referendumul pentru votul uninominal este incorect din punct de vedere al atitudinii politice, stiind si faptul ca UE sugereaza ca alegerile pentru Parlamentul European nu trebuie suprapuse cu o tema majora de politica interna". El a mai spus ca un referendum pe aceasta tema, folosit doar pentru a face presiuni politice, pentru a permite intrarea in jocul alegerilor a celor care nu ar avea cum sa intre, ar fi inutil, deoarece sondajele de opinie indica faptul ca votul uninominal are suport din partea populatiei, iar majoritatea partidelor sunt de acord cu el. Tariceanu a mai aratat ca intentia presedintelui poate fi contracarata de Guvern prin asumarea raspunderii pe proiectul de lege, lucru pe care are de gand sa il faca daca se ajunge la varianta referendumului prin tergiversarea lucrurilor.


PD contraPresedintele PD, Emil Boc, a pledat la Scoala de vara a femeilor democrate pentru revizuirea Constitutiei dupa modelul francez, astfel incat prerogativelor prezidentiale sa fie sporite. In opinia sa, presedintele este cel care are legitimitatea votului cetatenilor, dar are prea putine pargii constitutionale. Cat priveste anuntul premierului privind o eventuala asumare a raspunderii guvernamentale pe introducerea votului uninominal, Boc a fost de parere ca "Tariceanu nu face altceva decat sa pluseze pentru a bloca eventuala convocare a unui referendum de catre presedinte". "Eu nu cred in sinceritatea domnului Tariceanu", a spus Boc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.