De multe ori m-am gindit cu admiratie la vremurile care au fost suficient de frumoase sau de originale incit reusesc sa ne influenteze viata si astazi. Spre exemplu, am descoperit ca de la cuvintul - si bineinteles stilul - „boem" au aparut astazi mai multe stiluri vestimentare.

Pe de-o parte, exista asa-zisul stil „boho-chic", cu influente hippie si boeme, care a atins apogeul in 2004-2005. Lansat de Sienna Miller in urma aparitiei foarte hippie la Festivalul Glastonbury din 2004, stilul boho ajunsese omniprezent in 2005 printre tinerele londoneze (poreclite uneori „Siennas"). Mai apoi, acesta a fost atribuit modelului Kate Moss, fiind chiar descris ca „foarte cool, foarte boem, foarte Kate Moss".

De cealalta parte, in lumea modei pariziene exista termenul "bobo" (prescurtare de la Bourgeois Bohème), care in momentul aparitiei avea conotatii politice, reprezentind acei oameni care nu lasau puternicele lor convingeri de stinga sa stea in calea placerilor lor materiale. Acest epitet care desemna „la gauche caviar" (stinga caviar) este astazi cea mai concisa modalitate de a face portretul burghezului francez: citeste Frederic Beigbeder, se imbraca de la Gap, maninca bio, uraste globalizarea si are foarte multi bani. Din punct de vedere vestimentar, stilul bobo ar putea fi descris ca „retro-hippie-shabby-chic".

Format de la acelasi termen „bohemian", „boho-rock" este un stil vestimentar care combina jachetele din piele cu camasile vaporoase, colierele din perle cu pandantive in forma de craniu si, in general, are la baza contrastul dintre agresiv si diafan. Acest stil a fost schitat de John Galliano in colectia de toamna 2006 pentru Dior si a fost consacrat de aceleasi Sienna Miller, Kate Moss si Lindsay Lohan. Si chiar daca influenta boema din primii ani ai secolului 21 nu s-a concretizat intr-o miscare in adevaratul sens al cuvintului, interesul fata de „starea frumoasa" caracteristica acestui stil este evident. E adevarat, cu o singura fusta vaporoasa nu se face din nou Woodstock, dar... „Imagine all the people..."