Catalina Ponor&Co. incearca, la Campionatele Mondiale de la Stuttgart, sa obtina biletele pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.

Cei mai buni gimnasti din lume isi vor disputa suprematia mondiala, in perioada 1-9 septembrie, la Stuttgart. Intrecerea din Germania, care va debuta cu calificarea in competitia feminina pe echipe, este decisiva in ceea ce priveste obtinerea biletelor pentru Olimpiada de la Beijing. Pentru a ajunge in China, fetele lui Nicolae Forminte vor trebui sa se claseze printre primele 12 echipe din lume, obiectiv la indemina romancelor care vizeaza podiumul mondial.

„Federatia Internationala de Gimnastica este printre putinele federatii care mai are acest sistem de calificare la JO. Cine a ratat acest mondial a ratat Olimpiada. Abia la editia din 2012, de la Londra, se va modifica sistemul de calificare. Comitetul International Olimpic i-a cerut federatiei internationale de specialitate ca pina in 2009 sa prezinte o varianta pertinenta care sa includa doua competitii in cadrul carora sa poata fi obtinuta calificarea olimpica", a declarat presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica.

In intrecerea feminina se mizeaza pe experienta gimnastelor Catalina Ponor, Sandra Izbasa sau Steliana Nistor, carora li se vor alatura Cerasela Patrascu, Daniela Druncea si Andreea Grigore. Ghinionul il urmareste pe antrenorul coordonator Nicolae Forminte, care a fost nevoit sa apeleze la rezerva Grigore dupa ce Ana Maria Tamirjan s-a accidentat la antrenamentul de la sol. ,,Pentru Ana Maria, intrecerea s-a incheiat mai devreme decit ne doream. Am patit acelasi lucru ca si la Europene, cind s-a accidentat Aluissa Lacusteanu. Asta e, nu avem ce face, concuram cu cine putem. Categoric, exercitiile nu vor mai avea aceeasi valoare, dar sper sa trecem cu bine peste calificari’’, a afirmat antrenorul Nicolae Forminte. Romania are un obiectiv modest - doua medalii, desi la Mondialele de anul trecut, de la Aarhus, a obtinut nu mai putin de patru medalii, doua de aur, prin Marian Dragulescu, una de argint si una de bronz, ambele prin Sandra Izbasa.

Ca de obicei, principalele contracandidate ale romancelor la medalia mondiala vor fi echipele Rusiei, cu Elena Zamolocikova sau Svetlana Kliukina in prim-plan, si a Statelor Unite ale Americii, cu Alicia Sacramone sau Anastasia Liukin. Alte nume importante la aceste Mondiale vor fi italianca Vanessa Ferrari, veterana Oksana Ciusovitina, reprezentanta Germaniei, englezoaica Elizabeth Tweddle, dar si cele ale Chinei, Fei Cheng si Pan Pan Pang.

Campionatul recordurilor Nu mai putin de 84 de federatii (n.r. - recordul precedent s-a inregistrat la Anaheim 2003 si Tianjin 1999 unde au participat 73 de tari) si 520 de gimnasti vor participa la intrecerea din Germania. Acest mondial va fi totodata primul care va exporta ceremoniile de premiere in afara salii de concurs. Toti medaliatii vor fi condusi in centrul Stuttgartului, in Schloss Platz, unde sint asteptate sa fie prezente aproximativ 30.000 de persoane. Imnurile nationale, spectacolele de muzica si lumina care vor insoti ceremoniile protocolare risca sa continue pina tirziu in noapte, insa fara gimnasti.