PUBLICISTICA Se vorbeste adeseori despre "educarea frumosului". Poate ca ea ar trebui cu adevarat realizata, dar mi se pare o indeletnicire foarte dificila... Nu cred ca poate fi inteleasa frumusetea artei fara sa fie inteleasa frumusetea vietii
PUBLICISTICA Se vorbeste adeseori despre "educarea frumosului". Poate ca ea ar trebui cu adevarat realizata, dar mi se pare o indeletnicire foarte dificila... Nu cred ca poate fi inteleasa frumusetea artei fara sa fie inteleasa frumusetea vietii, ca poate sa existe o educatie exclusiv estetica...  Nu cred ca frumosul poate fi insusit prin lectii despre frumos, prin explicatii si argumente... Intelegerea frumosului nu poate fi reconstituirea "pe viu" a unor argumente smulse dintr-o conferinta. Descoperirea frumosului trebuie sa fie o experienta directa, fara nici un intermediar... Eu am avut noroc. Nimeni nu mi-a spus in adolescenta "citeste-l pe Tolstoi, e un mare scriitor". L-am citit la intamplare impreuna cu alti scriitori si singur mi-am dat seama ca aici se intampla ceva cu totul deosebit. Nici muzica nu mi-a explicat-o nimeni, l-am ascultat o data pe Bach si m-a tulburat. Si atunci l-am ascultat inca o data... daca ti se arata frumosul cu degetul, nu inseamna ca l-ai si gustat, important e sa-l descoperi tu. Numai atunci intelegerea frumosului poate fi o stare de creatie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.