Procurorii DNA au acceptat amanarea cu o luna a finalizarii expertizei financiar-contabile din dosarul “Flota” pentru data de  septembrie. Initial, termenul prevazut pentru incheierea documentatiei financiare era 31 august, dar expe
Procurorii DNA au acceptat amanarea cu o luna a finalizarii expertizei financiar-contabile din dosarul “Flota” pentru data de septembrie. Initial, termenul prevazut pentru incheierea documentatiei financiare era 31 august, dar expertii au solicitat o ultima derogare, data fiind complexitatea lucrarii.

In functie de rezultatul pe care expertii financiar-contabili il vor inainta anchetatorilor, acestia vor decide in ce masura ancheta privind prejudicierea statului roman cu peste 11.000 de miliarde va continua, sau vor finaliza rechizitoriul si vor dispune trimiterea in judecata a celor 80 de inculpati.

Dosarul “Flota” are ca obiect elucidarea imprejurarilor presupus frauduloase in care SC Petromin SA vandut un numar de 16 nave maritime de mare capacitate concernului norvegian Torvald Klaveness, pe aparcursul a noua ani, incepand cu 1991.

Zece ani de cercetari
Cercetarile, demarate in anul 1997, au fost finalizate initial in anul 2005, ancheta fiind intreprinsa de procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Instanta a hotarat atunci ca cercetarile trebuie reluate de mag istratii DNA. La sfarsitul anului 2006, seful DNA, Daniel Morar, a refuzat sa semneze rechizitoriul intocmit de procurorii Instantei Supreme, sustinand ca se impune verificarea datelor cuprinse in cele aproape 200 de volume ale dosarului.

Initial, 80 de inculpati au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual, uz de fals, bancruta frauduloasa, spalare de bani, diminuarea nejustificata a valorii de vanzare a unor active din capitalul de stat (fapte prevazute expres in Legea 78/2000), inselaciune si delapidare. Pentru un numar de 51 de persoane se dispusese disjungerea cercetarilor.

Prejudiciu de 300 milioane de dolari
Din materialul probator, inclusiv rapoartele Curtii de Conturi, constatarile financiare ale organelor Ministerului Finantelor, rapoartele specialistilor si expertizele tehnice judiciare, s-a stabilit un prejudiciu total de 324.514.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.