Dupa acuzatiile emise de oficialii comunistului Vladimir Voronin din Republica Moldova la adresa Ambasadei Romaniei la Chisinau, o alta misiune diplomatica a tarii noastre din spatiul ex-sovietic se confrunta cu dificultati pe plan local, Ambasada Ro
Dupa acuzatiile emise de oficialii comunistului Vladimir Voronin din Republica Moldova la adresa Ambasadei Romaniei la Chisinau, o alta misiune diplomatica a tarii noastre din spatiul ex-sovietic se confrunta cu dificultati pe plan local, Ambasada Romaniei la Kiev fiind luata cu asalt, saptamana aceasta, de reprezentantii unei formatiuni politice ucrainene ce poarta numele fostuylui presedinte comunist Leonid Kucima.
Centrul Kievului a fost, saptamana aceasta, scena unei actiuni de protest fara precedent la adresa Bucurestilor. Aproximativ 4000 mii de activisti ai Blocului Kucima au pichetat, joi, sectia consulara a Ambasadei tarii noastra din Capitala ucraineana, cerand anularea pretentiilor teritoriale ale Romaniei fata de Ucraina si scuze oficiale din partea Partidului Romania Mare pentru revendicarea Insulei Serpilor, parte a regiunilor Cernauti si Odessa, informeaza publicatia ucraineana Delovaia Gazeta. Solicitarile reprezentatilor formatiunii nationaliste ce imprumuta numele fostului lider ucrainean, Leonid Kucima, au fost insotite de o ploaie de oua asupra cladirii ambasadei, potrivit HotNews, manifestantii afisand drapele in culorile nationale ale Ucrainei si pancarte pe care se putea citi "Bucuresti, mainile jos de pe Ucraina!", "MAE, spune adevarul despre pretentiile romanilor!", "UE, ia atitudine fata de mintile infierbantate ale romanilor!" sau "NATO, calmeaza Romania!". Liderii Blocului au mai cerut Romaniei sa puna capat tentativelor de reabilitate a maresalului Antonescu, considerat responsabil de moartea a sute de mii de cetateni ucraineni in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Protestatarii au incercuit sediul misiunii diplomatice romanesti, solicitand, fara succes, prezenta ambasadorului pentru a-i inmana un "ultimatum popular", care cerea renuntarea la orice pretentii asupra Insulei Serpilor. Demonstrantii au renuntat, intr-un final, la actiune, in urma recomandarii presedintelui consiliului politic al blocului Kucima, Aleksandr Zadorojnii, care le-a cerut sa isi modereze manifestarile "pentru a demonstra diplomatilor romani ca noi suntem europeni adevarati, iar cei care avanseaza pretentii teritoriale fata de Ucraina nu pot pretinde la acest titlu".
MAE confirma si protesteaza tardiv
Desi informat inca din data de 30 august in legatura cu incidentul de la Kiev, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a confirmat si protestat abia ieri dupa aparitia in presa electronica a informatiilor referitoare la desfasurarea mitingului anti-romanesc. "Semnalam ca, in pofida cutumei in astfel de situatii, autoritatile ucrainene nu au prevenit Ambasada Romaniei la Kiev in legatura cu acest eveniment, iar fortele de ordine ucrainene au intervenit cu intarziere si numai dupa solicitari repetate ale misiunii diplomatice romane", noteaza comunicatul MAE, apreciind drept inacceptabile lozincile scandate in contextul manifestatiei. "Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei apreciaza astfel de manifestari si lozinci ca reflectand spiritul unei mentalitati invechite, infirmate de cursul istoriei. Astfel de comportamente nu pot sa fie sub nicio forma semnificative pentru spiritul real al relatiilor bilaterale romano-ucrainene, care au nevoie de un dialog politic direct, deschis si contacte pe multiple planuri", mai noteaza comunicatul remis redactiei. Potrivit presei ucrainene, organizatorii manifestatiei de joi ar avea sanse sa se apropie, in cadrul legislativelor programate sa se desfasoare in septembrie, in Ucraina, de pragul de 3% necesar accederii in Rada Suprema. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.