Stim ca pilula ajuta femeile sa decida cand sa aduca prunci pe lume. Stim ca sunt pilule performante care nu ingrasa, nu favorizeaza aparitia acneei sau pilozitatea.Dar trebuie sa mai stim ca sunt printre aceste pilule si unele care contribuie la sca
Stim ca pilula ajuta femeile sa decida cand sa aduca prunci pe lume. Stim ca sunt pilule performante care nu ingrasa, nu favorizeaza aparitia acneei sau pilozitatea.Dar trebuie sa mai stim ca sunt printre aceste pilule si unele care contribuie la scaderea libidoului.   In interventia avuta in cadrul Salonului de ginecologie-obstetrica de anul acesta, Rik HW van Lunsen, seful Departamentului Sexologie si Ginecologie Psihosomatica din cadrul Universitatii din Amesterdam, preciza ca intre 20% si 40% dintre femeile care iau pilule au observat o scadere a apetitului sexual. Opiniile femeilor incluse in sondaj sunt impartite. Unele spun ca pilula are un efect pozitiv asupra dorintei sexuale. Dar mai multe sunt cele care au constatat efectul negativ asupra sexualitatii. Aceste femei sunt, de asemenea, nemultumite de mentinerea la cote scazute a dorintei sexuale in timpul ciclului. Firesc s-a pus intrebarea care este legatura dintre pilula si dorinta sexuala. Pentru a raspunde, trebuie sa stim ca dorinta sexuala este in mare parte legata de nivelul testosteronului activ, aflat in sange. Testosteronul este cunoscut ca un hormon masculin, prezent totusi si la femei, evident intr-o cantitate mai redusa, suficienta insa pentru a conditiona sexualitatea femeii.   EFECTE SECUNDARE. Problema este ca unele pilule contribuie la diminuarea cantitatii de testosteron activ in sange. Astfel, pilula contraceptiva feminina reduce aproape la jumatate secretia de catre ovare a testosteronului. S-a stabilit ca unele pilule au un efect antitestosteron, ceea ce scuteste femeile de unele efecte secundare neplacute cum ar fi acneea sau pilozitatea. Pe de alta parte, testosteronul din sange ar putea fi inactivat de o proteina. Este vorba despre SHBG - sex hormone binding globuline. Iar pilula are capacitatea de a creste foarte mult nivelul SHBG. Diminuarea apetitului sexual se traduce prin scaderea interesului pentru sexualitatea cuplului, dar si prin oboseala, reducerea vitalitatii, a masei musculare si a starii fizice generale. Aceste simptome deschid calea unei periculoase stari de depresie ce poate afecta femeia care foloseste pilule.     Sfatul medicului "Daca va confruntati cu acest fenomen, trebuie sa consultati medicul", ne sfatuieste conf. dr Daniel Popescu. Medicul va face un bilant, dupa ce a discutat cu femeia care ia pilule. In cunostinta de cauza, impreuna cu medicul, veti alege o alta pilula contraceptiva, antitestosteron. Sau veti folosi alta metoda prin care sa va protejati de o sarcina nedorita, precizeaza Daniel Popescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.