Pentagonul a lansat o ancheta privind incapacitatea armatei americane de a inventaria armele din Irak, in urma unor informatii conform carora militantii kurzi utilizeaza armament american in ofensivele impotriva militarilor turci, relateaza Departame
Pentagonul a lansat o ancheta privind incapacitatea armatei americane de a inventaria armele din Irak, in urma unor informatii conform carora militantii kurzi utilizeaza armament american in ofensivele impotriva militarilor turci, relateaza Departamentul Apararii SUA. Inspectorul general al Departamentului Apararii se va deplasa in Irak, saptamana viitoare, impreuna cu o echipa de evaluare formata din 18 membri, pentru a investiga aceste suspiciuni.
Biroul inspectorului general al Pentagonului investigheaza, inca din luna ianuarie, informatiile privind absenta unor arme, despre care se presupune ca ar fi ajuns "pe maini criminale", noteaza Reuters, citand oficiali ai Departamentului Apararii.
Turcia, un aliat important al Washingtonului, a acuzat, in mod repetat Administratia americana de pasivitate in demersurile pentru neutralizarea militantilor kurzi din nordul Irakului. In luna iulie, ambasadorul turc la Washington a declarat ca liderii kurzi deturneaza livrarile de armament pentru fortele locale de securitate irakiene spre militantii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Armata americana a lansat, separat, alte doua anchete cu privire la posibile fraude inregistrate in miile de contracte de prestare de servicii din Irak si Kuwait, dupa ce 20 de civili si militari au fost trimisi in judecata sub acuzatii de coruptie. Incepand cu 2003, armata americana a acordat peste 18.000 de contracte de acest gen, in valoare totala de aproximativ trei miliarde de dolari. Autoritatile militare au lansat, in ultimele zile, nu mai putin de 76 de anchete care vizeaza acuzatii de fraudare a acestor contracte, potrivit Pentagonului. Printre inculpati se numara un maior american, sotia si sora sa si un capitan, acuzati ca au alocat astfel de contracte in mod preferential, in schimbul mitei. O comisie militara va prezenta primele concluzii in 45 de zile.
Holera in nordul tarii
Irakul a indeplinit doar trei din cele 18 obiective stabilite de Washington pentru inregistrarea de progrese in domeniul politic si al securitatii, potrivit unui raport preliminar redactat pentru Congresul american, relateaza, in numarul de ieri, The Washington Post, citat de Reuters. Concluziile Biroului guvernamental de Audit (GAO, departament din cadrul Congresului, cu atributii investigative) contravin evaluarilor pozitive ale Casei Albe date publicitatii in iulie, potrivit carora Irakul ar fi indeplinit opt obiective.
Raportul GAO conchide ca, desi numarul atacurilor impotriva trupelor americane si irakiene a scazut, nivelul violentelor la adresa civililor ramane neschimbat. Documentul dezvaluie ca "fortele de securitate irakiene nu si-au imbunatatit capcitatea de lupta" si ca o multe legi esentiale nu au fost inca adoptate.
Generalul David Petraeus, comandantul fortelor multinationale din Irak, si ambasadorul Statelor Unite la Bagdad, Ryan Crocker, trebuie sa prezinte la jumatatea lunii septembrie o evaluare decisiva privind situatia din Irak, precum si rezultatele strategiei decise in ianuarie de George W. Bush. Conform unui recent sondaj de opinie, 60 la suta din americani afirma ca si-au pierdut increderea in presedintele lor de la inceputul razboiului. Irakienii nu se confrunta numai cu violenta, ci si cu alte consecinte ale razboiului, intre care epidemiile. Peste 2000 de irakieni din nordul tarii au contractat holera, au anuntat oficiali din cadrul Natiunilor Unite, citand autoritatile locale, relateaza CNN. Focarul de holera, izbucnit in provincia Sulaimanyia si in regiunea invecinata Kirkuk, a fost, cel mai probabil, cauzat de calitatea precara a apei, potrivit responsabililor ONU. "Desi focarul afecteaza in principal adulti, si copiii sunt expusi unui risc foarte mare", a anuntat UNICEF.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.