La menopauza, in lipsa hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron), creierul femeilor imbatraneste mai repede. De aceea, femeile care au trecut de 50 de ani sunt mai predispuse la maladii precum Parkinson sau Alzheimer decat cele care nu au
La menopauza, in lipsa hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron), creierul femeilor imbatraneste mai repede. De aceea, femeile care au trecut de 50 de ani sunt mai predispuse la maladii precum Parkinson sau Alzheimer decat cele care nu au ajuns inca la menopauza, sustine o echipa de cercetatori de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota. In plus, incidenta Parkinson si Alzheimer este mai mare in randul femeilor decat in cazul barbatilor: 7,5% dintre femeile peste 65 de ani sufera de Alzheimer, in timp ce doar 5,2% dintre barbati sunt diagnosticati cu acest tip de dementa.   SUBSTITUTIE. In urma studiului efectuat in cadrul Mayo Clinic, dr Walter Rocca si echipa sa au ajuns la concluzia ca terapia de substitutie hormonala (TSH) pentru intarzierea menopauzei are un dublu efect: acela de a pastra functia sexuala a femeii, dar si de a mentine tineretea creierului, prevenindu-se astfel instalarea maladiilor Alzheimer sau Parkinson. Totusi, femeile nu trebuie sa se grabeasca sa apeleze la terapia de substitie hormonala pana nu afla care sunt efectele secundare ale acestui tip de tratament. Dr Walter Rocca sustine ca varsta ideala pentru a incepe TSH este cuprinsa intre 50 si 55 de ani, deoarece, dupa aceasta varsta, terapia de substitutie hormonala prezinta o serie de riscuri, cum sunt afectiunile cardiovasculare si probabilitatea aparitiei unor tumori.   SIMPTOME. Varsta la care femeile ajung la menopauza variaza intre 40 si 55 de ani. Simptomele sunt: intreruperea ciclului menstrual, bufeurile, scaderea dorintei sexuale, tulburari psihice. Riscurile femeii la menopauza sunt multiple: instalarea depresiei, diabet sau chiar aparitia unor tumori maligne. Tratamentul femeilor la menopauza consta in administrarea succesiva de estrogen si progesteron natural pentru a imita ciclul menstrual. Administrarea de estrogen poate fi facuta pe cale orala sau pe cale locala (crema sau plasture aplicabil pe abdomen sau pe spate si care se inlocuieste cu regularitate).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.