Romånii din Italia au votat pentru prima data pentru propriii reprezentanti, care au tintit functia de consilier local, la alegerile locale din luna mai. Partidul Romånilor din Italia (PIR) nu a obtinut nici un loc, dar l-a sprijinit pe
Romånii din Italia au votat pentru prima data pentru propriii reprezentanti, care au tintit functia de consilier local, la alegerile locale din luna mai. Partidul Romånilor din Italia (PIR) nu a obtinut nici un loc, dar l-a sprijinit pe unul dintre candidatii la primaria orasului Ladispoli, din apropierea Romei. Aceasta alianta a adus un beneficiu: primaria a numit pentru prim data un delegat pentru comunitatea romåneasca, in persoana lui Adrian Gherman. Gherman ne-a declarat ca are ca prioritate sa informeze comunitatea cu privire la nevoile specifice, printre care: legalizarea sederii, conditiile de acordare a ingrijirii medicale, posibilitatea de a-si recupera o parte din cheltuieli de la statul italian. Nivelul de implicare in viata politica este in continuare scazut. Pe de alta parte, romånii sunt fruntasi in topul strainilor care traiesc pe strada in Roma.

Romanii care traiesc in orasul italian Ladispoli, situat la 30 de kilometri de Roma, au pentru prima data un delegat la primarie, care va gestiona problemele comunitatii. Adrian Gherman, membru al PIR, a fost investit oficial in aceasta functie marti, de catre primarul Crescenzo Paliotta. Gherman ne-a declarat ca una dintre prioritatile sale este sa-i determine pe romani sa-si legalizeze sederea, intrucat odata cu intrarea Romaniei in UE statutul lor s-a schimbat. El a precizat ca procesul s-a simplificat, dar multi nu stiu acest lucru - imigrantii romani trebuie sa se inscrie in registrele primariei, precizand locul de munca, adresa la care locuiesc, veniturile s.a. De asemenea, romanii trebuie sa stie ca statutul de cetatean al UE nu le mai permite tratamentul gratuit daca nu au o asigurare medicala, situatie intalnita frecvent pentru ca multi lucreaza la negru. „Suntem la inceput si noi, si primaria. Se cauta tot felul de mijloace pentru rezolvarea problemelor“ , a spus delegatul roman. In aceasta zona traiesc peste 2.500 de romani care au sederea legalizata. In realitate, numarul lor este aproape dublu, dar restul nu sunt inregistrati in regsitrele primariei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.