Trei sferturi dintre romani stiu ca in acest an vom avea alegeri europarlamentare si declara ca vor merge la vot. Favoritii oricaror tip de alegeri ar fi democratii, iar presedintele Basescu ramane politicianul care inspira cea mai multa incredere.
Trei sferturi dintre romani stiu ca in acest an vom avea alegeri europarlamentare si declara ca vor merge la vot. Favoritii oricaror tip de alegeri ar fi democratii, iar presedintele Basescu ramane politicianul care inspira cea mai multa incredere.


Datele unui sondaj de opinie realizat de CCSB in perioada 3-15 august arata ca 73% dintre subiecti declara ca stiu ca vom avea alegeri europarlamentare in acest an in Romania, iar 53% dintre cei chestionati se declara interesati de acest subiect. Pentru restul de 42%, subiectul europarlamentarelor nu prezinta interes, in timp ce 4% dintre subiecti nu raspund/nu stiu ce sa raspunda la aceasta intrebare. Intrebati despre intentia de vot, 76% dintre subiecti au declarat ca vor merge la vot, dintre acestia 45% dand ca sigura participarea lor la scrutin, iar restul de 31% ca probabila. Doar 8% dintre subiecti spun ca sigur nu vor merge la vot, iar alti 11% ca probabil nu, in timp ce 5% nu raspund la aceasta intrebare. Democratii ar fi partidul favorit la alegerile europarlamentare, in favoarea lor optand 34% dintre subiecti. Pe locurile urmatoare s-ar clasa PSD cu 19%, PNL cu 17%, urmate la mare distanta de PNG cu 8%, PRM cu 5%, PC cu 4%, UDMR tot cu 4%, PNTCD cu 3%, la fel ca si PLD, iar PIN cu 1%. Proportia nehotaratilor in ceea ce priveste aceasta intentie de vot este 25%.


NATIONALE. Alegerile europarlamentare sunt vazute ca fiind mai importante decat cele parlamentare nationale de jumatate din romani - 12% considerandu-le mult mai importante, iar 43% ceva mai importante, in timp ce 19% dintre subiecti le vad ca fiind ceva mai putin importante, iar 7% mult mai putin importante. Restul de 20% dintre subiecti nu au raspuns la aceasta intrebare. O intentie de vot comparativa alegeri europene/alegeri nationale facuta de realizatorii sondajului arata ca singurul partid care ar obtine mai mult la euroalegeri decat la parlamentarele nationale, chiar daca doar cu 2%, este PSD. Toate celelalte partide ar obtine la alegerile nationale mai mult decat la euroalegeri. Astfel, PD ar primi 35% din voturile pentru Parlamentul national, PNL 18%, PSD 17%, PNG 9%, PRM 5%, PC 4%, la egalitate cu UDMR, iar PLD si PNTCD cate 3% fiecare si PIN 1%. Numarul nehotaratilor este destul de mare la intentia de vot, ajungand la 28%.


CURENTE POLITICE. Realizatorii sondajului au testat si optiunea romanilor in privinta marilor curente politice. A reiesit ca romanii se simt cel mai aproape de curentul social-democrat, 18% indicandu-l drept favorit. Urmeaza curentul liberal 16%, crestin-democrat 13%, conservator 5%, ecologist 3%, nationalist 3%. In schimb aproape un sfert dintre respondenti declara ca nu se simt apropiati de nici un curent de gandire politica, 13% nu au dorit sa isi exprime parerea, in timp ce un procent destul de mic, 3%, declara ca nu a inteles intrebarea.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.021 de persoane, cu o marja de eroare de +/ - 3%.


Basescu, primul loc la incredereLa intrebarea care a cuantificat increderea romanilor in persoanele publice, presedintele Basescu (foto) a ocupat detasat primul loc, in favoarea sa optand 58% dintre cei chestionati. El este urmat de George Becali (35%), iar locul trei ii revine lui Sorin Oprescu, cu 31% din optiuni. Urmatoarele doua locuri le revin la egalitate de puncte Monei Musca si lui Theodor Stolojan (30%), urmati de alti doi politiceni cu cate 28 de procente - Cristian Popescu Piedone si Calin Popescu Tariceanu. Emil Boc si Mircea Geoana obtin si ei acelasi procent de incredere - 26%, in timp ce pentru Ion Iliescu opteaza doar 21% dintre subiecti. In privinta increderii in partidele politice, tot democratii strang cele mai multe optiuni, 38% dintre subiecti clasandu-i pe primul loc. PNL obtine increderea a 27% dintre respondenti, pentru PNG opteaza 21%, pentru PSD 20%, pentru PLD 17%, pentru PRM 13%, pentru PC 10%, pentru PNTCD 9%, pentru UDMR 8%, iar pentru PIN 7%. Raportul CCSB - august 2007 (ppt)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin