Romanilor li se pregateste o escrocherie de zile mari, actiune impotriva careia lumea medicala a luat deja atitudine, asteptand acum ca si politia si procuratura sa se sesizeze. "Cea mai mare inselatorie din lumea medicala postrevolutionara", a afirm
Romanilor li se pregateste o escrocherie de zile mari, actiune impotriva careia lumea medicala a luat deja atitudine, asteptand acum ca si politia si procuratura sa se sesizeze. "Cea mai mare inselatorie din lumea medicala postrevolutionara", a afirmat dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din Capitala, referindu-se la anuntata intentie a doctorului american Alfred T. Sapse de a implanta celule stem cu intentia de a vindeca o serie de afectiuni oftalmologice, netratabile la nivel mondial.
Ieri, renumitul specialist oftalmolog prof. dr. Benone Carstocea si seful Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota au respins categoric procedura, de alftel neomologata in Romania si au precizat ca dr. Sapse nu detine permis de libera practica in tara noastra. Mai mult, cei doi au aratat presei ordine de plata catre un cont bancat al dr. Sapse, in care deja sute de rormani au virat mii de euro, avans pentru operatiile la care urmeaza sa fie supusi. "Am citit despre un anume doctor, Alfred T. Sapse, care vine in Romania pentru a face implant de celule stem pentru a vindeca tesuturi multiple in zona oftalmologica, renala, hepatica, pulmonara. Acelasi om sa faca interventii pentru toate aceste tesuturi mi se pare cam greu de realizat. Dar, referindu-ma strict la oftalmologie, vreau sa precizeaz ca aceste tesuturi nu se pot vindeca prin transplant de celule stem, nici la noi si nici in alta parte. Se pare ca medicul Sapse ar fi dat niste consultatii la un hotel din Capitala si a pretins 2500 de dolari pentru fiecare pacient, chipurile pentru a implanta celule stem, lucru nepermis in Romania", a declarat Monica Pop. Si Victor Zota a confirmat faptul ca, in Romania, nu a fost validata vreo procedura cu celule stem, in acest moment existand trei societati acreditate pentru prelevare de sange placentar pentru cultura de celule stem, insa pastrarea acestuia se face in banci de celule din strainatate. "Transplantul de celule stem este recunsocut ca fiind o procedura valida si care vindeca -fara nici un fel de discutie - numai afectiunile maligne ale sangelui, deci, numai leucemii. Celelalte proceduri sunt doar studii clinice. Nicaieri in lume nu au fost validate ca tratamente. Mai mult, eu nu am primit nici o cerere de import de celule stem si nici nu am autorizat vreun medic strain care sa incerce in premiera in Romania un astfel de tratament", a explicat Zota.
Dr. Sapse, in varsta de 82 de ani sustine ca operatia cu celulele stem, pe care o va aplica bolnavilor romani, consta in doua incizii la nivelul burtii, in care se introduce membrana amniotica, iar daca problema este la creier, celulele devin nervoase, iar daca este afectata inima, celulele devin cardiace. "La nivelul ochilor ele spala practic retina, si dupa cateva luni, ochii au o retina noua", spune dr. Sapse.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.