O echipa de arheologi sibieni a facut o descoperire remarcabila in gradina Castelului Huniazilor din Hunedoara. Arheologii au scos la lumina mormantul unui nobil dac, despre care se presupune ca a trait cu 2.100 de ani in urma.

Dealul Sanpetru, aflat in gradina Castelului Corvinilor, reprezinta un bogat sit arheologic. Numai in ultimii ani aproximativ 70 de complexe sacre au fost scoase la lumina de arheologi. Lovitura au dat-o insa aproape de inchiderea sitului, cand mormantul unui nobil dac, posibil print, a fost gasit intact. „Banuim ca este vorba despre un nobil important, deoarece in mormant a fost gasita o urna ceramica cu cenusa funerara a celui incinerat. Acest vas era depus peste instrumentarul sau de luptator: centironul, sica de fier in teaca si lancea. Sigur acest luptator trebuia sa fie un personaj important dupa analiza calitatii materialelor si a modului in care au fost executate armele gasite in mormant“, a declarat Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Complexurile sacre se aflau la doar 15 centimetri adancime
Arheologii care au lu crat pe santierul din gradina Castelului Corvinilor au declarat ca descoperirea acestui mormant dacic reprezinta o premiera mondiala. „Din primele noastre estimari credem ca nobilul dac a trait in secolul al doilea inaintea erei noastre si ca a murit la varsta adolescentei. Resturile de calota craniana arata ca nu a ajuns la varsta de 30-40 de ani“, Din punct de vedere istoric, descoperirea facuta aduce o dovada in plus asupra modului in care luptau dacii si a stilului lor de viata“, a adaugat profesorul Sabin Luca. Toate complexurile sacre descoperite in gradina Castelului Corvinilor se afla ingropate la o adancime de doar 15 centimetri in sol.