Ministrul de Externe a declarat ieri ca va lua cele mai dure masuri impotriva oficialilor romani de la consulatul de la Chisinau, daca se vor dovedi vinovati in scandalul vizelor, dar ca inca asteapta dovezile.  

Ministerul de E
Ministrul de Externe a declarat ieri ca va lua cele mai dure masuri impotriva oficialilor romani de la consulatul de la Chisinau, daca se vor dovedi vinovati in scandalul vizelor, dar ca inca asteapta dovezile.  

Ministerul de Externe ii va indeparta pe oficialii care lucreaza la consulatul de la Chisinau, daca se va dovedi ca acestia au intermediat obtinerea vizelor pentru cetatenii moldoveni, in schimbul unor sume de bani, a asigurat ieri ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, intr-o conferinta de presa pe tema scandalului acordarii vizelor romanesti pentru cetatenii moldoveni. Presa de peste Prut a aratat cu degetul catre Alexandru Rus, consulul general al Romaniei de la Chisinau. "Nu exista nici un fel de dovada care sa ateste implicarea consulului Rus intr-un caz de mita", a declarat in replica oficialul roman, care a cerut totodata autoritatilor de la Chisinau sa prezinte dovezi incriminatorii in acest sens, daca ele exista. Adrian Cioroianu a aratat ca MAE roman a demarat o ancheta in scandalul vizelor, dar ca, in ciuda apelurilor repetate de la Chisinau, nu au sosit nici un fel de clarificari.


IMPRUMUT. Adrian Cioroianu a povestit, in premiera, un eveniment ce ar putea fi catalogat drept o incercare a autoritatilor moldovene sau a unor persoane private de a-l implica in scandalul vizelor pe Alexandru Rus. Astfel, la data de 14 august a fost retinuta de catre politie Ina Russu, sefa unei agentii de turism, despre care se crede ca ar fi facilitat obtinerea de vize in schimbul unor sume de bani. In aceeasi zi, sotul acesteia l-a sunat pe Alexandru Rus pentru a-i cere o suma de bani ca imprumut, insa oficialul roman a refuzat. O eventuala intalnire intre cei doi ar fi putut fi interpretata inclusiv ca o mita primita de Alexandru Rus, pentru ca "in fotografii nu s-ar fi vazut cine da si cine primeste plicul", dupa cum s-a exprimat Cioroianu. "Domnul consul Rus este un om aflat in pragul pensionarii. Poate ca cineva a luat in calcul si faptul ca, daca noi il vom pensiona, mai devreme sau mai tarziu se va spune ca astfel, implicit, confirmam acuzatiile", a adaugat ministrul.


PRIN PRESA. Cioroianu a acuzat voalat partea moldoveana ca nu comunica la nivel diplomatic cu partea romana in acest caz. El i-a cerut omologului sau de la Chisinau, Andrei Stratan, sa faca publice scrisorile oficiale dintre cei doi, care ar aduce lamuriri in legatura cu cazul in discutie. Totodata, oficialul roman i-a raspuns presedintelui Vladimir Voronin, care afirmase ca romanii "s-au facut frate si cu Hitler si cu Stalin pentru a pune mana pe Basarabia". "Sa lasam trecutul istoricilor, iar politicienii sa se axeze pe viitor. Astfel de aprecieri jignesc mii de familii si jertfa generatiilor trecute", a spus Cioroianu.


CORESPONDENTA
"Eu am convingerea ca omologul meu, domnul Andrei Stratan, nu se va supara daca am lua decizia de a face publice acele scrisori - atat aceea a domniei sale din 26 iunie, cat si scrisoarea mea de raspuns. Il anunt oficial ca are dezlegare din partea mea sa faca publice cele doua scrisori, pentru ca eu, inainte de a fi ministru de Externe, sunt totusi profesor de istorie si din acest motiv prefer sa discutam pe baza de documente".
Adrian Cioroianu, ministrul roman de Externe  


AmbasadoriiAdrian Cioroianu a declarat ca i-a trimis presedintelui Traian Basescu propunerile pentru posturile vacante de ambasadori la Londra si Washington. Daca pentru Londra propunerea este cunoscuta in persoana lui Adrian Vierita, un diplomat de cariera, in ceea ce priveste propunerea pentru Washington, aceasta este in continuare secreta. "De rapiditatea cu care vom solutiona trimiterea unor ambasadori profesionisti la Londra si la Washington depinde reprezentarea noastra in aceste capitale", a spus oficialul roman. Propunerile anterioare, Sever Voinescu respectiv Traian Ungureanu nu au fost pe placul liberalilor.  



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.