Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen Zainea, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, episcopul Argesului, Calinic Argatu si episcopul Aradului, Timotei Seviciu, vor fi numele cuprinse in primul grup de inalti ierarhi care va trece pe la
Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen Zainea, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, episcopul Argesului, Calinic Argatu si episcopul Aradului, Timotei Seviciu, vor fi numele cuprinse in primul grup de inalti ierarhi care va trece pe la CNSAS, au decis ieri membrii Colegiului. Tot ieri, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici si Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, au primit verdict de colaborare ca politie politica. Conform surselor din CNSAS va urma si un al doilea lot care va fi chemat la audieri, din care va face parte si Mitropolitul Moldovei, Daniel Ciobotea. Convocarea celui de-al doilea grup se va face daca se confirma faptul ca dosarele celor in cauza au fost arse la Revolutie. Presa a vehiculat recent faptul ca ar putea fi chemati la audieri pentru a lamuri eventuala colaborare cu Securitatea si Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, si cel al Olteniei, Teofan Savu.
Mircea Dinescu nu s-a ferit sa acuze inca o data Biserica, inaintea reunirii Colegiului, ca are relatii subterane la CNSAS si ca incearca prin orice mijloace sa opreasca aceasta verificare a inaltilor ierarhi. Circa 20 de inalti prelati ai BOR sunt suspectati ca ar fi facut politie politica, in cazul "a trei-patru" dintre ei indiciile fiind solide, a aratat Mircea Dinescu, subliniind ca printre acestia exista si posibili candidati la postul de patriarh. "Din ce am verificat pana acum, sunt trei-patru la care situatia este destul de clara, insa exista alti 16 la care avem doar suspiciuni", a declarat Dinescu. El a refuzat sa dea vreun nume, sustinand ca acestea nu pot fi facute publice decat dupa ce vor primi o decizie din partea Colegiului. "Biserica are sansa sa elimine orice suspiciune despre colaborarea cu Securitatea a unor inalte fete bisericesti. Pe ei oricum nu ii putem schimba din functie ca pe politicieni, ci doar sa aducem la cunostinta enoriasilor" a precizat Mircea Dinescu.
Primul lot chemat la audieri
Prin decizia de ieri a CNSAS se da startul verificarilor membrilor Sfantului Sinod, care vor trebui sa se prezinte la audierile Colegiului pentru a nu exista suspiciuni asupra trecutului lor. Prima lista contine patru nume cunoscute: Arhiepiscopii Pimen si Andreicut si episcopii Calinic Argatu si Timotei. Chemarea acestora la audierie reprezinta practic victoria taberei lui Mircea Dinescu asupra opozitiei din CNSAS, care nu a dorit verificarea candidatilor pentru functia de Patriarh. Surse din CNSAS ne-au declarat ca in cazul Arhiepiscopului Pimen se va da decizia de colaborare ca politie politica, deoarece in cazul sau exista un nume de cod, declaratii si alte elemente extrem de compromitatoare. Arhiepiscopul Andrei Andreicut a recunoscut la randul sau colaborea cu fosta Securitate, chiar daca a motivat-o ca fiind facuta din motive patriotice.
Al doilea lot, dosare arse la Revolutie
Surse din CNSAS ne-au declarat ca mai existe un al doilea lot care s-ar putea sa fie chemat la audieri, daca se confirma ca dosarele acestora au fost arse la Revolutie. Un proces verbal, descoperit recent la Colegiu, arata clar faptul ca 16 dosare ale unor inalti prelati au fost arse la Revolutie din ordinul SIE. "Am cerut in sedinta de ieri ca Serviciul de Informatii Externe sa ne remita o copie a procesului-verbal, pentru a vedea clar daca dosarul a existat si daca a fost sau nu ars", au declarat surse din CNSAS, citate de Mediafax. Printre numele aflate pe acest proces verbal se regaseste Mitropolitul Moldovei, Daniel Ciobotea, Arhiepiscoul si mitropolitul romano-catolic de Bucuresti, Ion Robu si a Arhiepiscopul de Targoviste, Nifon Mihaita. De asemenea pe lista de la SIE se mai afla numele rectorilor facultatilor de teologie.
Verdicte de colaborare
Surse din CNSAS au declarat ca academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici si Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu (foto) au primit decizia de colaborare ca politie politica in urma sedintei de ieri. Hotararea nu reprezinta o surpriza, deoarece amandoi au recunoscut acest lucru si au explicat circumstantele in care s-a petrecut racolarea lor.
Constantin Balaceanu-Stolnici este membru al Colegiului Electoral Bisericesc, care va alege noul Patriarh, iar Nicolae Corneanu este membru al Sfantului Sinod al BOR. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxa a precizat ca academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici nu va fi exclus din Colegiul Electoral, chiar daca a primit verdictul de colaborare cu fosta Securitate. "Nu exista nici o prevedere care sa interzica unui fost colaborator al Securitatii sa faca parte din Colegiul Electoral Bisericesc. Este o personalitate marcanta a acestei tari. Cine il cunoaste pe domnul Balaceanu-Stolnici stie foarte bine care este situatia", a precizat purtatorul de cuvant al BOR, citat de Rompres. La randul sau, Mitropolitul Banatului a declarat, ieri, ca nu este de acord cu verdictul CNSAS, deoarece nu considera ca a facut politie politica. El a explicat ca a fost mereu sub urmarirea Securitatii si ca nu a facut altceva decat sa accepte o situatie dintr-o anumita perioada. "Politie politica propriu-zisa cred ca nu am facut si nu consider ca acele obligatii la care am fost supus din partea organelor de Securitate care ma urmareau permanent consider ca nu pot fi catalogate ca si politie politica", a declarat Mitropolitul Banatului, citat de Mediafax. Nicolae Corneanu a fost primul inalt ierarh, care a recunoscut public dupa 1990 colaborarea sa cu fosta Securitate.
Ticu Dumitrescu despre dosare distruse
"A fost o zi grea, un material dublu decat la sedintele obisnuite, a fost parcurs in intregime. S-au dat si cateva verdicte, trei-patru. Trei importante. Nu e vorba numai de inalti prelati, ordinea de zi de azi a cuprins de la ziaristi pana la ierarhi", a declarat ieri Constantin Ticu Dumitrescu pentru NewsIn. El a mentionat ca mai multi ierarhi despre care s-a speculat ca ar fi facut politie politica au fost gasiti nevinovati de aceasta acuza.
"O serie intreaga de ierarhi care au intrat in gura dumneavoastra (a presei - n. red.) s-au dovedit azi ca nu au facut politie politica si se vor dovedi probabil, alta serie, ca nu au facut politie politica", a spus Dumitrescu. El a precizat faptul ca printre cei care vor fi invitati la audieri se numara "nu numai prelati, ci si alte categorii". Dumitrescu a tinut sa arate ca cei invitati nu sunt in nici un caz suspecti de colaborare cu Securitatea. "Securitatea poate uneori sa faca si a facut dosare de retea, bazandu-se insa pe nimic altceva decat pe rapoatele ofiterilor care ar fi lucrat cu informatorii respectivi, ori si din punct de vedere al legii si chiar al bunului simt orice om are dreptul sa-si vada dosarul si sa fie intrebat ce este adevarat din povestea asta. (...) Atata vreme cat exista numai rapoartele ofiterilor de Securitate care aveau interesul sa isi dovedeasca activitatea, trebuie sa fim foarte circumspecti", a motivat membrul CNSAS scopul audierilor, adaugand ca audierea este necesara pentru a-l intreba pe subiect ce este adevarat din ceea ce se spune in dosarul sau. De altfel, dupa cum afirma Dumitrescu, au fost cazuri in care oamenii vizati de anumite dosare ar fi trebuit felicitati fiindca rezistasera la toate presiunile. Intrebat daca CNSAS poate, pana la alegerea Patriarhului, sa-i verifice pe toti membrii Sfantului Sinod, Ticu Dumitrescu a spus, in nume personal, ca nu se simte cu nimic obligat de acest lucru. El si-a exprimat nemultumirea fata de situatiile cand exista rapoarte in care se mentioneaza ca dosarul de informator al unei anumite persoane a fost distrus. "Nu poti sa iei nici o hotarare in aceasta situatie, si asta ma revolta enorm", a spus Ticu Dumitrescu, adaugand ca nu exclude situatia ca si anumite dosare de preoti sa fi fost distruse.
BOR s-a suparat iar pe Dinescu
Patriarhia Romana neaga afirmatiile facute de Mircea Dinescu in legatura cu unii ierarhi ortodocsi care ar fi facut politie politica, apreciind ca, acestea sunt "halucinante", iar el "continua sa manipuleze, sa dezinformeze si sa minta", motiv pentru care preotii se roaga pentru "luminarea" lui. "Patriarhia Romana constata cu stupoare ca, in continuare, Mircea Dinescu continua sa manipuleze, sa dezinformeze si sa minta. Nu a existat nimic din declaratiile sale halucinante. In mod normal, toate acuzele ar trebui probate. De aceea, facem un apel la presa sa probeze ceea ce afirma", a declarat ieri pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica. El a mai spus ca Mircea Dinescu ar ataca Biserica Ortodoxa din cauza urmarilor la declaratiile facute in legatura cu IPS Antonie Plamadeala. "Constat ca Mircea Dinescu este mai mult decat nervos, pentru ca familia IPS Antonie Plamadeala incearca sa afle adevarul, in instanta, in legatura cu cele declarate de acesta in urma cu aproximativ doua saptamani", a explicat Constantin Stoica.
Maicute cu dosare de urmarire
Un grup de patru maicute de la manastirea Vladimiresti din Galati au fost ieri la CNSAS pentru a-si vedea si fotocopia dosarele de urmarire intocmite de Securitate. Una din ele a sustinut ca sursa informatiilor ar fi fostul protopop de Braila, un anume Radu Gheorghe. Maica Liliana Carciu, care a declarat ca nu are nume de maica intrucat nu a vrut sa fie calugarita de preoti "patati", a declarat ca a fost urmarita - si ea si colegele ei - timp de mai multi ani, inclusiv dupa Revolutie, avand parte de grave persecutii pe motiv ca s-au razvratit impotriva fostului patriarh Teoctist, pe care l-au acuzat de colaborare cu Securitatea. La plecare, Liliana Carciu a aratat jurnalistilor un dosar fotocopiat din care rezulta traumele la care a fost supusa. "Se spune aici cum mi-a fost perchezitionata casa, cum mi-au fost luate cartile de rugaciune si multe altele. Aveam numai 19 ani", a spus ea, citata de Mediafax. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Constantin Stoica a declarat ca cele patru maicute nu apartin Bisericii Ortodoxe Romane, dar sunt cunoscute de clerici si credinciosi pentru "activitatea" lor la mitingurile organizate in Capitala.
O sedinta calma
Laurentiu Tanase ne-a precizat ca sedinta de ieri a CNSAS a fost una calma, in care s-au respectat termenii legali si nu au existat tentative de manipulare. Tanase, care a fost perceput in aceasta perioada ca facand parte din tabara ce se opune verificarii inaltilor ierarhi, s-a declarat multumit ca a fost o abordare corecta a problemei. El a admis ca datorita sensibilitatii opiniei publice, eventualii candidati pentru functia de Patriarh trebuie sa intre in analizele Colegiului in perioada urmatoare. Laurentiu Tanase a spus chiar ca nu putem vorbi despre o prioritate a CNSAS pentru verificarea clericilor, ci doar "de o prioritate de moment pentru ca inaltii ierarhi sa fie verificati". El a precizat insa ca nu trebuie ca aceasta verificare sa devina o prioritate a Colegiului, care ar trebui sa se ocupe in continuare de parlamentari, ministri sau alesii locali.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.