Un raport UE de la inceputul anului arata ca 70% din europeni se fereau sa foloseasca roamingul din cauza preturilor. In 2006, 18% dintre romani au iesit din tara, jumatate din acestia folosind celularul. Prabusirea tarifelor a inceput in aceasta sap
Un raport UE de la inceputul anului arata ca 70% din europeni se fereau sa foloseasca roamingul din cauza preturilor. In 2006, 18% dintre romani au iesit din tara, jumatate din acestia folosind celularul. Prabusirea tarifelor a inceput in aceasta saptamana.


La sfarsit de sezon turistic intra in vigoare noile tarife de roaming, o scadere a preturilor impusa de UE. Fara sa dea cifre si devenind din ce in ce mai secretosi, operatorii recunosc o crestere "sustinuta" a traficului de roaming in ultimele luni si se asteapta la procente si mai mari pe viitor. Potrivit oficialilor Cosmote, volumul de trafic total in roaming s-a majorat in ultimele sase luni cu o medie de aproximativ 140% (luand in calcul media traficului in roaming generat de clientii nostri care calatoresc in strainatate si de strainii care au utilizat roamingul prin reteaua Cosmote in Romania). Totusi, cu ajutorul statisticilor de la ANRCTI mai putem afla cate ceva, cel putin pe 2006. Astfel, traficul de roaming a crescut cu 40% fata de 2005 (74,3 milioane de min.), fiind vorba despre traficul de voce realizat de abonatii proprii ai furnizorilor romani in retelele mobile ale unor operatori din alte state. O crestere mai puternica a cunoscut-o traficul realizat in retelele operatorilor romani de abonatii unor retele din alte state: 66% (104,5 milioane de min.).


NU PREA VORBARETI. Un sondaj realizat de Gallup, pentru ANRCTI, in toamna anului trecut arata ca doar 18% din romani au fost plecati in ultimul an in afara tarii, iar din acestia jumatate a folosit celularul in roaming. Dintre cei care au folosit telefonul in afara tarii, 21% l-au folosit in mod obisnuit ca in tara, 25% au utilizat preponderent SMS-urile, 19% au cumparat o cartela SIM din tara respectiva, iar 13% au verificat tarifele si au ales manual cea mai ieftina retea disponibila. Acelasi raport arata ca doar 23% din companii si institutii folosesc serviciul de roaming cel putin o data la trei luni, iar 30% il folosesc, dar cu o foarte mica frecventa. Aproape 40% din companii nu il folosesc niciodata sau au interdictii de folosire a serviciului de roaming.


PreturiCei de la Orange au facut primii miscarea de preturi (25 august), de ieri au intrat in vigoare la Vodafone, la Cosmote se aplica de azi. Desi nu a intrat sub incidenta directivei UE, neavand un sistem de roaming propriu-zis, operatorul Zapp reduce aceste tarife de la 1 septembrie. Pentru Orange si Cosmote, tarifele practicate vor fi de 49 centi/min. pentru apelurile catre statele din UE si 24 centi/min. pentru primire de apeluri. Vodafone va aplica un tarif de 48,1 centi/min. pentru convorbirile catre statele din UE si de 23,7 centi/min. in cazul apelurilor primite. Noul plan tarifar Zapp arata ca apelurile efectuate in interiorul UE coboara la 0,65 $ (0,49 euro). Cei care calatoresc in spatiul UE vor primi apeluri pentru 0,32 $/min., echivalentul a 0,24 euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.