"Obarsia Mitropoliei Chisinaului si a Intregii Moldove e de la Mitropolitul Gavriil Banulescu-Bodoni, din 1812-1813, cand el, aflandu-se in jurisdictia canonica a Patriarhiei Moscovei, a condus aceasta biserica." Secretarul Mitropoliei, Pr. Vadim Che
"Obarsia Mitropoliei Chisinaului si a Intregii Moldove e de la Mitropolitul Gavriil Banulescu-Bodoni, din 1812-1813, cand el, aflandu-se in jurisdictia canonica a Patriarhiei Moscovei, a condus aceasta biserica." Secretarul Mitropoliei, Pr. Vadim Cheibas, ne vorbeste despre acest moment, care coincide cu cedarea Basarabiei Imperiului Tarist, prin Pacea de la Bucuresti.


Nasterea Mitropoliei Moldovei "noi o socotim o data cu stapanirea eleziastica a Mitropolitului Gavriil, care este inmormantat la Manastirea Capriana" ne spune pr. V. Cheibas. Tot el a avut ideea constructiei cladirii Catedralei Mitropolitane (care, pe vremea sovieticilor, a fost transformata in muzeu de arta). In perioada prigoanei comuniste, viata bisericeasca din Basarabia s-a diminuat mult. Din 98 de manastiri a ramas una singura, Japca. "Nu stim de ce a supravietuit. Probabil trebuia sa ramana undeva o samanta de credinta." Din 1.040 de biserici au mai ramas sa fiinteze aproximativ 170. "S-a distrus masiv, s-a daramat. Frumoasa clopotnita a Catedralei Mitropolitane a fost distrusa, printr-o explozie, intr-o noapte, in anii a€™60. Putinele biserici si putinii preoti care au ramas s-au aflat in toata aceasta perioada sub jurisdictia Patriarhiei Moscovei."


SFINTI LOCALI. Ne aflam la Chisinau, in sediul cel nou al Mitropoliei, si vorbim despre sfintii locali care ocrotesc Moldova. "Sunt sfintii «clasici» ai Moldovei, si din stanga, si din dreapta Prutului. Avem chiar o icoana a Sfintilor Moldovei care a fost pictata in 2006, sfintita si instalata intr-un chivot din Catedrala Mitropolitana." Intre acesti sfinti: Stefan cel Mare si Sfant, Mitropolitul Dosoftei, Cuvioasa Parascheva, Cuvioasa Teodora de la Sihla, Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava. Printre particelele de moaste din Basarabia se afla si cele ale sfintilor de la Niculitel, primite in dar de la Arhiepiscopul Tomisului sau mana dreapta a Sfantului Antipa Atonitul (sau Antipa Romanul). De la Pr. Vadim Cheibas aflam ca se intocmesc documentele de canonizare "pentru eventuali sfinti si mucenici care au patimit ca urmare a prigoanei totalitare, atat in stanga Nistrului, cat si in dreapta lui, o seama de preoti si slujitori care au murit in temnite. Prin serviciul securitate si informatii al R. Moldova am expediat o scrisoare cerand referinte despre cei care au patimit si care, pana in ultima instanta, nu s-au dezis de credinta lor in Hristos." Nu s-a primit insa un raspuns concludent, "spunandu-ni-se ca, in continuare, aceste informatii se afla la secret".


INVATAMANTUL TEOLOGIC. Actualul Mitropolit al Moldovei, Vladimir, ocupa aceasta functie din 1989. In perioada arhieriei sale s-au reactivat sau construit aproximativ 50 de manastiri si schituri, au fost reinfiintate 1.200 de parohii, iar numarul preotilor hirotoniti a ajuns la 1.030. "Nu a fost foarte usor, pentru ca vestitul seminar interbelic de la Chisinau - celebru prin Nichifor Crainic, prin Gala Galaction - se desfiintase. Personalitatile se dezvolta in jurul unor scoli teologice, or, in timpul prigoanei comuniste au disparut si cadrele didactice, si personalitatile care sa fie un exemplu. S-a rupt continuitatea scolilor noastre teologice. Acum nu avem un corp didactic care sa intruneasca toate conditiile necesare - cadre cu doctorate in teologie etc. Bineinteles, majoritatea lectorilor din scolile noastre teologice si-a facut studiile in Romania, la Bucuresti, la Sibiu, la Iasi, mai putin in Rusia. De acum inainte se vor orienta spre Rusia, pentru ca e foarte complicat sa se mai obtina viza de studii in Romania."


BISERICA SI NOII COMUNISTI. "Atunci cand la guvernare a venit Partidul Comunist, noi, biserica, ne-am inspaimantat, deoarece simpatizam curentul democratic", ne spune Pr. Vadim Cheibas. "Insa in prima faza, presedintele Voronin a venit intr-o audienta la mitropolit. Si nu i-a spus decat ca maica-sa i-ar fi zis urmatorul lucru: «Bre, baiete, daca ai sa faci rau bisericii, sa stii ca n-o sa te mai recunosc de fecior!». Asta i-a spus mitropolitului si mai mult n-a comentat. Dupa care a inceput rapid constructia acestui sediu, pentru ca pana atunci Mitropolia Moldovei se gasea intr-o cladire modesta, langa puscarie. Apoi presedintele a inceput sa faca vizite frecvente la manastiri, sa aduca si contributii financiare. Dupa aceea a ales ca prioritate Manastirea Capriana." Mai vorbim de tele si radiomaratoane, unde s-au strans zeci de milioane de lei moldovenesti. "Banii vin din credinta, dar este si un merit al unei persoane care a reusit sa convinga. Bine, fortat sau benevol, cineva a dat banii acestia..." Nu stim insa ce raspuns ar da azi Mitropolia Moldovei, dupa intalnirea de la 10 iulie a preotilor cu Voronin, cand s-a stabilit si "pretul" pentru tot acest maraton al reconstructiilor: sprijinul, din amvon, la viitoarele alegeri!...


SOLUTIE
"In ce priveste disputele care exista intre cele doua mitropolii, eu sunt de parere ca e bine sa ramana totul in status quo. Sa nu mai existe treceri de la o mitropolie la alta. Fiecare sa ramana cu ce are acum: parohii, biserici"
Pr. Vadim Cheibas


DialoguriMitropolia Moldovei (si Pa-triarhia Rusa) se pare ca doreste un dialog in ce priveste reconcilierea celor doua mitropolii din Basarabia. "E un dialog care nu prea functioneaza. Partea ruseasca vrea, dar se taraganeaza", ne zice parintele Vadim Cheibas. "Pentru ca exista deja o entitate religioasa subordonata canonic Patriarhiei Romane, noi zicem ca e bine sa ramana in continuare asa. Mitropolia Moldovei e autonoma fata de Patriarhia Rusa, depindem numai prin participarea la Sinoade si primirea Sfantului Mir." O idee care se vantura prin R. Moldova, mai ales dupa moartea Patriarhului Teoctist: cele doua mitropolii sa devina autonome de patriarhiile lor si... apoi sa se uneasca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.