Justitiarii cu epoleti din tara lui Bush Jr. nu se dezmint. Singurul ofiter trimis in fata Curtii Martiale pentru "abuzuri" comise asupra unor detinuti incarcerati la celebra inchisoare Abu Graib din Irak, a fost absolvit marti 28 august, de acuzatia
Justitiarii cu epoleti din tara lui Bush Jr. nu se dezmint. Singurul ofiter trimis in fata Curtii Martiale pentru "abuzuri" comise asupra unor detinuti incarcerati la celebra inchisoare Abu Graib din Irak, a fost absolvit marti 28 august, de acuzatia de a fi aplicat rele tratamente detinutilor, punandu-se astfel capat seriei de asa-zise anchete ce s-au derulat pe parcursul ultimilor trei ani.
FARA ORDIN. Conform Rompres, juratii, din randul carora au facut parte noua colonei si un general de brigada, au ajuns la concluzia ca locotenent-colonelul Steven L. Jordan, in varsta de 51 de ani, originar din Fredericksburg, Virginia, nu s-a facut vinovat pentru pregatirea unor soldati care au fost condamnati pentru abuzuri comise asupra unor prizonieri "cazati" la Abu Ghraib. Jordan a fost absolvit si de acuzatiile de a fi agresat personal unii prizonieri, dupa ce procurorii au incercat sa demonstreze faptul ca a supervizat aplicarea unor "tehnici specifice de intimidare a detinutilor" in timpul interogatoriilor. Raspunzatori pentru "abuzurile" respective au fost facuti doar 11 militari de rang inferior, care au aparut in fotografiile ce au facut inconjurul lumii prin intermediul agentiilor de presa - printre care si cele infatisand detinuti purtand desuuri pentru femei pe cap, sau incatusati precum prizonierii inchizitiei, dezbracati si asezati unii peste altii ("piramida"), fortati sa simuleze acte sexuale sau purtand o lesa in jurul gatului.
"Imaginile de la Abu Ghraib au ramas imprimate in amintirea noastra. Nu vom da uitarii actele josnice, criminale, ale soldatilor, comise noaptea, in spatele usilor inchise... Este tentant sa spui ca unii ofiteri ar trebui trasi la raspundere. Dar nu acest ofiter", a declarat maiorul Kris Poppe, unul dintre avocatii care l-au aparat pe Jordan, in pledoaria finala ce a impresionat asistenta luni, 27 august. In replica, Elisa Massimino, director al "Human Rights First",organizatie cu sediul in Washington D.C., a declarat ca nici un proces penal nu a fost instrumentat dupa o investigatie amanuntita asupra lantului de comanda sau a dezvoltarii tehnicilor dure de interogare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.