In sistemul de sanatate din Israel, unul dintre cele mai performante din lume, lucreaza multi medici originari din Romania. Despre cum s-a construit miracolul numit medicina israeliana, de ce sunt atat de multi medici plecati din Romania si despre mu
In sistemul de sanatate din Israel, unul dintre cele mai performante din lume, lucreaza multi medici originari din Romania. Despre cum s-a construit miracolul numit medicina israeliana, de ce sunt atat de multi medici plecati din Romania si despre multe altele ne-a vorbit domnul Adi Garfunkel, unul dintre cei mai buni specialisti in "medicina orala" pe plan mondial.


In ultimul clasament realizat de Organizatia Natiunilor Unite dat publicitatii anul trecut, care ordoneaza statele dupa nivelul de dezvoltare bazandu-se pe date culese in 2004, Israelul ocupa pozitia 23 (Romania se afla pe locul 60, intrand pentru prima data in grupul tarilor cu nivel ridicat de dezvoltare).


SPERANTA DE VIATA. Ierarhia facuta de oficialii ONU are la baza un indicator numit "Indicele Dezvoltarii Umane (IDU)", calculat dupa o formula ce contine si indicele sperantei de viata, gradul de alfabetizare, invatamantul si nivelul de trai. Speranta de viata in Israel este de 78 de ani pentru barbati si 82 la femei. Anual, 8,2% din venitul national este alocat sanatatii, cheltuielile suportate de la buget pentru fiecare locuitor fiind de aproximativ 2.000 de dolari. Medicina israeliana este una dintre cele mai performante, rivalizand cu cea din Statele Unite sau din Europa Occidentala. Si ceea ce ne-a incantat si mai mult sa aflam: multi medici sunt originari din Romania!


EDUCATIA. Domnul Garfunkel ne-a explicat cum a procedat Israelul pentru a avea servicii medicale performante. Pe primul loc, in opinia domniei sale, ar fi un factor de natura subiectiva - educatia, mentalitatea sau atitudinea generala fata de lume si viata: "Suntem un popor mic, isi explica doctorul Adi Garfunkel importanta si, implicit, fondurile uriase acordate sistemului sanitar in Israel, care pentru a supravietui trebuie sa puna accentul numai pe calitate. Acesta este un principiu general valabil, nu se refera numai la medicina".


FONDURI URIASE. In al doilea rand, medicina performanta presupune foarte multi bani. La Spitalul Hadassah din Ierusalim, considerat o culme dupa standardele domeniului, s-a inceput construirea unui bloc de spitalizare care va costa circa 140 de milioane de dolari. Fondurile vin in principal din donatii. "E un principiu antic evreiesc, explica mai departe domnul Garfunkel, care spune ca, atunci cand ai atins un anumit nivel financiar, trebuie sa dai, sa ajuti, fiindca actul de caritate iti va fi recunoscut in ceruri. Cu alte cuvinte, trebuie sa dai cu modestie. Cineva a donat peste 30 de milioane de dolari si nu si-a pus numele lui pe spital, sa se stie cine e donatorul. Multi vor ca numele lor sa nu apara nicaieri."


SPECIALIZARI INALTE. In al treilea rand, servicii performante nu pot oferi decat medicii foarte bine pregatiti. "Profesorii mei, spune mai departe domnul Garfunkel, prima generatie dupa crearea statului Israel, nu au fost neaparat niste medici senzationali, dar au avut intuitia sa ne trimita la cele mai bune specializari, in general cu burse federale americane. Am avut si eu un astfel de stagiu de specializare in Statele Unite, care a durat trei ani, si ca mine au fost multi. Toti ne-am intors plini de carte."


FORMAREA CONTINUA. Pe langa salariul de la spital, un medic mai are la dispozitie un fond de specializare, virat lunar in contul sau de institutia spitaliceasca, acesti bani putand fi folositi, de pilda, pentru a participa la congrese. Rare sunt cazurile cand banii acestia raman neutilizati, pentru ca fara activitate stiintifica probata prin participarea la congrese si publicarea de articole in reviste de specialitate nu existi in viata medicala. Dupa sase ani de activitate, un medic poate ca in al saptelea - numit an sabatic - sa mearga in orice loc din lume si sa se dedice exclusiv cercetarii, fara sa plateasca nimic din buzunarul propriu.


CERCETARE SI PROGRES. Adi Garfunkel, somitate pe plan mondial, sustine ca fara cercetare nu se poate face nimic: "In afara de faptul ca publici niste articole si ca astfel contribui la dezvoltarea ramurii, pe tine ca individ munca de cercetare in medicina te invata sa pui intrebari, sa cauti raspunsuri, inveti ca nimic nu e simplu, ca nimic nu e absolut, inveti sa stii ca nu stii. Iar cand un doctor e constient ca nu stie chiar totul, devine modest si se raporteaza altfel la problemele puse de bolnav, se «cerceteaza» practic si pe sine - «oare fac bine ce fac?»". Capacitatea de a atrage fonduri pentru proiecte de cercetare este un criteriu important in evaluarea profesionala a medicilor care doresc si o cariera academica. Pentru cercetare, in lume se aloca fonduri uriase, dar ca sa le obtii trebuie ca proiectul tau sa fie apreciat intre primele 10%.


MEDICINA ORALA. Meseria domnului Adi Garfunkel se numeste aici medicina orala si este o inalta specializare pe fond de stomatolog. Un astfel de specialist urmareste proiectia altor boli, sistemice, la nivelul cavitatii bucale, precum si influenta sanatatii acesteia asupra starii generale a pacientului. Specializarea este relativ recenta, "inventata" in Statele Unite, unde a deprins-o si doctorul Garfunkel, care ulterior a deschis prima sectie de medicina orala din Israel. Conform statisticilor furnizate de Ministerul Sanatatii, in Israel circa 7.500 de medici stomatologi trateaza o populatie de aproximativ 6,7 milioane, rezultand cel mai mare numar de stomatologi pe cap de locuitor din lume. Din aprecierile interlocutorului nostru, in jur de 1.500 fie si-au inceput studiile in Romania, fie si-au facut aici pregatirea integral. Intr-un an Israelul pregateste... doar 48 de medici stomatologi! Atat "permite bugetul universitatii". Restul aspirantilor la profesia de medic cauta sa studieze in alte parti, un numar important chiar in Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.