Investitorul isi poate mari cistigurile imprumutind o suma de bani de la firma de brokeraj.



Se pot cistiga bani frumosi,
dar se si poate pierde dublu Spre exemplu, un investitor care detine 100.000 de lei cumpar
Investitorul isi poate mari cistigurile imprumutind o suma de bani de la firma de brokeraj.



Se pot cistiga bani frumosi,
dar se si poate pierde dublu Spre exemplu, un investitor care detine 100.000 de lei cumpara 22.500 de actiuni SIF Oltenia tranzactionate la BVB la pretul de 4,44 lei/actiune (nu s-au luat in calcul comisioanele si impozitele in prezenta analiza, pentru simplificare). Daca pretul actiunilor creste cu 10%, atunci cistigul investitorului este de 10%. Tranzactionarea in marja a actiunilor presupune ca investitorul imprumuta inca 100.000 de lei de la firma de brokeraj, cumparind in total 45.000 de actiuni SIF 5 la 4,44 lei/actiune, in valoare de 200.000 de lei (100.000 de lei bani proprii si 100.000 de lei bani imprumutati). Daca pretul actiunilor SIF 5 creste cu 10%, investitorul cistiga 20% (un cistig de 10% din 200.000=20.000 de lei raportat la fondurile proprii de 100.000 genereaza un profit de 20%).

Desigur sint si costuri: in primul rind, o crestere a riscului (daca pretul actiunilor scade, pierderea procentuala este de doua ori mai mare), iar apoi o dobinda platita firmei de brokeraj pentru banii imprumutati. Tranzactionarea in marja este un produs recent pe piata de capital din tara noastra; acesta este oferit de putine firme de brokeraj, iar dobinzile percepute nu sint mici (atentie la Dobinda Anuala Efectiva, DAE, ce ia in calcul, pe linga dobinda nominala, si toate comisioanele platite de investitor). Pe parcursul derularii contractului de cumparare in marja, valorile mobiliare vor fi evaluate si monitorizate zilnic de intermediar.

Dintre cele 74 de case de brokeraj existente pe piata de capital, doar doua ofera in prezent acest tip de credite. Finantarile acordate de cei doi brokeri functioneaza ca o linie de credit: platesti dobinda doar pe perioada cit utilizezi banii. Dobinda este de 12,5%/an, in cazul BT Securities, si de 14%, in cazul SSIF Broker.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.