Podgorenii autohtoni spun ca 2007 va fi un an special pentru cei care iubesc vinul. Licoarea obtinuta din noua recolta va fi una de exceptie.  Specialistii estimeaza ca productia de vin 2007 va fi una speciala, mult mai buna decat cea din 2006
Podgorenii autohtoni spun ca 2007 va fi un an special pentru cei care iubesc vinul. Licoarea obtinuta din noua recolta va fi una de exceptie.  Specialistii estimeaza ca productia de vin 2007 va fi una speciala, mult mai buna decat cea din 2006 si 2005. Din punct de vedere calitativ. Insa, ca volum, nu vom ajunge, probabil, nici macar pana la nivelul de anul trecut, cand s-au adunat in butoaie circa 5,5 milioane de hectolitri de licoare bachica. "Calitatea este buna, chiar foarte buna in anumite areale viticole, dar, din punct de vedere al cantitatii, productia de struguri este mica, in special pentru strugurii rosii", potrivit lui Basil Zarnoveanu, director general al Provinum. Lucru confirmat si de podgoreni.   RECAS. In viile de la Recas culesul a inceput deja. La 23 august, cu aproape o luna mai devreme decat de obicei. "Productia de anul acesta va fi una deosebita, din punct de vedere calitativ, comparativ cu cea din anul 2000, care a fost unul de referinta pentru noi. Din punct de vedere cantitativ, avem cam 10-11 tone de struguri la hectar, cam cu 30%-40% mai mult ca anul trecut", a declarat Ioan Georgiu, directorul general al producatorului Recas.   CARL REH. Si Carl Reh a inceput sa stranga roadele din viile sale. La 24 august. Ca de obicei, dupa cum spune Ana Rodica Capatina, directorul general. "Strugurii sunt foarte copti, iar recolta va fi foarte buna din punct de vedere calitativ", ne asigura si ea. Din punct de vedere cantitativ, in butoaiele cramei se vor "linisti" circa trei milioane de litri de vin.   COTNARI. La Cotnari, culesul viilor incepe maine, cu putin mai devreme decat anul trecut, cand ciorchinii au luat calea preselor prin septembrie. "Cantitativ, recolta de anul acesta va fi cu circa 10% mai mica decat anul trecut, situandu-se undeva in jurul a 9 milioane kilograme de struguri", a declarat Laurentiu Anghel, director de marketing la Cotnari. "Calitativ insa, vinul obtinut va fi peste cel obtinut in 2006 si 2005", a precizat el.   MURFATLAR. In podgoria dobrogeana se fac ultimele pregatiri inainte de debutul campaniei de recoltare: revizia instalatiilor si aducerea culegatorilor. Culesul va incepe si aici mai devreme decat de obicei, insa cu foarte putin, ne-a spus Laura Musat, director de Relatii Publice la Murfatlar. Daca asupra cantitatii de struguri si de vin pe care le vor obtine in aceasta toamna oficialii Murfatlar nu vor sa se pronunte inainte de finalizarea actiunii "culesul", in ceea ce priveste calitatea licorilor ei asigura ca va fi una "speciala". "Consumatorii se vor bucura de un vin extraordinar, care va aparea pe piata mai devreme decat de obicei", a spus Musat.   DEFICIT. "Productia de anul acesta nu va fi suficienta, cel mai probabil, pentru a echilibra deficitul de vin din Romania, dupa productia mica din 2006 si cea foarte proasta din 2005, care au lasat cramele goale", considera el. Deci, ne putem astepta la o scumpire a vinului, desi producatorii nu vor inca sa-si anunte intentiile la acest capitol.     Ciuma sau muma? Vremea a fost si muma, si ciuma pentru viticultori in 2007. Pentru ca a actionat pe principiul "ce nu te omoara te face mai bun". Iarna blanda, cu zapada putina, a accentuat deficitul de apa din sol. Si cum ploaia ne-a cam lipsit si primavara, si vara, seceta s-a accentuat. Foarte afectate au fost podgoriile din regiunea Dealu Mare, Murfatlar, Bujoru si Tarnave, unde s-a inregistrat un deficit de apa de peste 120 litri/mp, potrivit lui Zarnoveanu. In august au venit ploile. Cu furtuna si grindina la purtator in unele zone. Si au afectat frunzele si boabele, distrugand recolta in proportie de 10% pana la 40% (in Tohani, de exemplu). Insa aceleasi ploi au contribuit la dezvoltarea boabelor, permitand recuperari de productie. Asa cum seceta si temperaturile foarte ridicate au ferit via de boli si au favorizat acumularea de zahar in boabele de strugure intr-o proportie mai mare decat de obicei, ceea ce face vinul mai bun.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.