Intr-o lume plina de mistere de nepatruns, in care nu am reusit sa aflam adevarul despre moartea lui Kennedy sau despre cauzele disparitiei dinozaurilor, stim macar data alegerilor europene din Romania. E tarziu si pentru noi, si pentru Europa, sunte
Intr-o lume plina de mistere de nepatruns, in care nu am reusit sa aflam adevarul despre moartea lui Kennedy sau despre cauzele disparitiei dinozaurilor, stim macar data alegerilor europene din Romania. E tarziu si pentru noi, si pentru Europa, suntem ultima tara din organizatie care ajunge sa aiba parlamentari cu acte in regula, dar macar e oficial, chiar daca vom repeta aceste alegeri, in rand cu toata lumea europeana, peste un an si jumatate.


De acum inainte ne putem gandi in voie la etapa urmatoare. Deocamdata, atentia e inca centrata pe nume proprii. Adica pe oamenii care vor umple listele partidelor. Dar mie mi se pare mai semnificativa o alta zona de interes: ce vom discuta in campania electorala care se apropie? Ce teme vor propune partidele? Cum vor incerca sa se individualizeze candidatii? Care vor fi marile proiecte? Cum vor arata marile dispute?


La o privire sumara am putea crede ca ne asteapta, de pilda, o mare dezbatere despre ideea de modernizare, care e, in fond, mobilul intregii integrari europene. Ca vom asista uimiti la discursuri despre absorbtia fondurilor, despre mecanismele care trebuie deblocate, despre domeniile care se cer finantate. Sau ca vom vedea proiecte legate de conservarea elementelor identitare in concertul european. Sau ca vom auzi teme legate de reprezentarea interesului national si regional intr-un mare organism menit sa asigure prosperitatea continentului.

Cate idei nu i-ar putea trece prin cap unui analist bine hranit cu lecturi sanatoase si cu principiii de bun-simt! Dar care probabil ca  traieste departe de scena publica romaneasca.


Eu nu cred ca vom vedea sau auzi nimic din toate astea. Marile "teme" ale campaniei pentru alegerile europene vor arata, pentru cei mai multi dintre candidati, cam in felul urmator: cine e omul cui? Cu cine face afaceri? Pe cine a finantat, de cine a fost finantat? Cate automobile de lux are copilul oligarhului care nu e prieten cu mine? Cate contracte cu statul a obtinut parintele lui?

Cum a distrus justitia partidele din care eu, candidat onest, nu fac parte. Cum ii protejeaza adversarii mei pe marii infractori? La ce restaurante se intalnesc adversarii mei si de ce? "Tiganii imputiti" sunt o tema mai europeana decat "licuricii"?

Care partid a distrus, blocat sau amanat mai temeinic constructia de autostrazi?

Cine a fost securist? Cine mai e securist? Cine va deveni in viitor securist?

Cine impiedica adoptarea legii votului uninominal? Cine nu vrea lustratie?

Cine raspunde in partidul meu de proastele rezultate reusite de mine in aceste alegeri?

E o lista scurta si exemplificativa. Strategii campaniilor sunt platiti sa creeze mai mult si mai substantial. O vor face. De trei ani buni nu se vorbeste serios despre nici o tema europeana, publicul nu e obisnuit cu asa ceva.

Prin urmare, nu are rost sa-l speriem acum, sa-l luam din scurt. Vom propune temele abordate zi de zi. Asa cum vom face si la alegerile locale. Si la legislative. Si la prezidentiale. In Romania e foarte greu sa ai alegeri anticipate, dar poti anticipa fara probleme felul in care vor arata alegerile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.