Toti indicii bursieri au inceput, de ieri, sa se calculeze dupa noua metodologie. Aceasta reflecta miscarile preturilor actiunilor si se efectueaza tinand cont de marimea pachetului tranzactionabil si da investitorilor o imagine mai clara a evolutiei
Toti indicii bursieri au inceput, de ieri, sa se calculeze dupa noua metodologie. Aceasta reflecta miscarile preturilor actiunilor si se efectueaza tinand cont de marimea pachetului tranzactionabil si da investitorilor o imagine mai clara a evolutiei pietei, se arata in raportul transmis de BVB.Pentru a evidentia cateva neajunsuri ale vechii metode de calcul, in raport se dau ca exemplu situatiile cand aveau loc ajustari operationale de pret, cand o companie urma sa acorde actiuni gratuite. Pentru protectia indicelui de influentele artificiale, se impunea scoaterea temporara din cosul indicelui a simbolului respectivului emitent la ridicarea limitei de variatie a pretului de +/- 15%.Conform noii metodologii, ajustarile operationale se implementeaza tehnic, prin intermediul unui factor de corectie de pret, fara ca aceasta operatiune sa presupuna scoaterea temporara a simbolului din calculul indicelui.Pentru ca noul indice sa reflecte intr-un mod cat mai fidel evolutia pietei, au fost introduse in formula de calcul factori de ponderare (de free float si de reprezentare) si factorul corectie. In acest mod, niciun simbol prezent in structura indicelui nu va depasi 20% din capitalizarea totala a cosurilor.Metodologia de calcul si modul de administrare a unui indice bursier detin un rol esential in cresterea interesului participantilor din piata financiara. Scopul este de a utiliza respectivul indice ca suport pentru dezvoltarea de noi produse financiare.Pentru a face un indice bursier tranzactionabil, este necesar ca metodologia sa de calcul sa asigure utilizarea in multiple situatii practice a indicelui si, totodata, sa reflecte particularitatile de functionare a pietei bursiere.Indicii reflecta in mod analitic schimbarile care au loc pe o anumita piata, rolul si influenta diversilor factori in variatia fenomenelor cercetate. Valorile unui indice bursier pot evidentia evolutia de ansamblu a pietei sau a unui sector din piata, respectiv tendintele generale ale cursurilor titlurilor de valoare, in general ale actiunilor tranzactionate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.