Un elicopter dotat cu sistem de stingere a incendiilor care apartine Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a plecat in misiune in Grecia. Autoritatile elene se confrunta de cateva zile cu incendii devastatoare care au curmat viata
Un elicopter dotat cu sistem de stingere a incendiilor care apartine Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a plecat in misiune in Grecia. Autoritatile elene se confrunta de cateva zile cu incendii devastatoare care au curmat viata a peste 60 de persoane, au distrus hectare intregi de paduri si care au provocat evacuarea a circa 40 de localitati. Astfel, reprezentantii MIRA au decis, ieri, ca un elicopter de tip MI-17, aflat in custodia Unitatii Speciale de Aviatie, cu o capacitate maxima de incarcare de 2.500 litri de apa sa se deplaseze in Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor forestiere din Peninsula Peloponez. Delegatia romana care a aterizat aseara pe aeroportul militar din Atena este formata din noua membri: patru piloti, doi mecanici de bord, doi operatori ai sistemului de stingere a incendiilor si seful delegatiei, Daniel Persu, comandantul Unitatii Speciale de Aviatie. Delegatia MIRA se va afla in misiune pe termen nelimitat.
Elicopter de milioane
Desi Romania s-a confruntat cu o situatie aproape similara celei din Grecia, in urma cu aproximativ o luna, se pare ca la momentul respectiv elicopterul MI - 17 nu putea fi utilizat, intrucat pentru un asemenea sistem sunt necesare o serie de exercitii pentru siguranta zborului. Pregatirea s-a finalizat de curand, astfel ca nu a mai fost necesara interventia aparatului de zbor pe teritoriul tarii noastre.
La sfarsitul lunii iunie, ziarul ZIUA anunta ca pompierii romani sunt obligati ca in lupta cu flacarile sa utilizeze maturi, bate, sticle, crengi verzi sau alte unelte pe care si le confectioneaza singuri. Dotarea slaba facea anevoioasa interventia echipajelor de salvare in locurile mai putin accesibile, unde era necesar un astfel de aparat de zbor de tipul celui care a plecat in Grecia. Echipamentul instalat pe elicopterul romanesc a fost achizitionat in luna iunie.
Potrivit celor declarate de Sorin Ursulean, purtatorul de cuvant al Unitatii Speciale de Aviatie, costul acestui echipament se ridica la circa 40.000 de euro. Acest echipament a fost achizitionat din Rusia, producatorul elicopterului. "Pregatirea personalului a durat pana in a doua parte a lunii iulie, iar proba practica, adica, efectiv modul de manevrare a cuvei pe care o transporta aparatul de zbor, a fost efectuata in luna august", ne-a precizat, la randul lui, Alin Avram, ofiter de presa din cadrul MIRA. "Proba practica a constat in folosirea cuvei la umplere in barajul Doftana, unde s-au incarcat mii de litri de apa din zbor" a specificat pentru ZIUA Sorin Ursulean. Acesta a adaugat ca echipamentul poate fi montat pe oricare dintre cele trei elicoptere de acest tip aflat in dotarea MIRA. Este o prima experienta a pilotilor romani in cazuri de incendii.
Sprijin de la vecini si parteneri
Grecia a solicitat sprijinul Uniunii Europene pentru a face fata dezastrului la care este supusa in acest moment. In jur de 24 de avioane si de elicoptere au fost puse la dispozitia autoritatilor elene de tarile partenere si vecine - Franta, Italia, Spania, Portugalia, dar si Germania, Olanda si Israel. De asemenea, o echipa de 18 pompieri ungari si un medic a plecat spre Grecia in cursul zilei de ieri, pentru a ajuta autoritatile locale la stingerea incendiilor de padure. Echipajele se deplaseaza cu doua vehicule de teren si doua masini de stingere a incendiilor. Mai multe tari, intre care si Romania, au promis ca vor ajuta pompierii greci sa stinga incendiile. Patru avioane Canadair, un avion italian, concepute special pentru stingerea incendiilor, si 60 de pompieri francezi urmeaza sa soseasca in Grecia. Potrivit Mediafax, Spania, Suedia, Germania, Norvegia, Israel, Romania, Olanda, Slovenia, Serbia au propus avioane sau elicoptere, iar Ciprul a trimis deja vehicule de stingere a incendiilor si 30 de pompieri. Autoritatile elene se confrunta cu 99 de focare de incendii, iar situatia continua sa fie critica.
Peste 30 de persoane inculpate
Purtatorul de cuvant al pompierilor eleni, Yannis Stamoulis, a declarat ieri ca sapte persoane banuite ca au provocat incendii in diferite regiuni ale Greciei au fost puse sub acuzare. Totodata, aproximativ zece persoane banuite ca ar fi provocat incendiile din peninsula Peloponez si insula Eubeea, soldate cu moartea a peste 60 de persoane, au fost arestate la sfarsitul saptamanii trecute. De asemenea, alte 26 de persoane au fost inculpate de la inceputul lunii iunie pentru o serie de incendii, a adaugat Stamoulis, intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax. Printre cele 33 de inculpari din iunie figureaza 15 cazuri de inculpare pentru incendiu voluntar si alte 18 pentru neglijenta, a adaugat purtatorul de cuvant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.