Coautorul uneia dintre cele mai sangeroase crime din istoria postdecembrista a Bucurestiului, un chinez care a ucis doi conationali de-ai sai, i-a ciopartit si apoi le-a aruncat ramasitele la toaleta, a ajuns pe mana autoritatilor romane pentru a fi
Coautorul uneia dintre cele mai sangeroase crime din istoria postdecembrista a Bucurestiului, un chinez care a ucis doi conationali de-ai sai, i-a ciopartit si apoi le-a aruncat ramasitele la toaleta, a ajuns pe mana autoritatilor romane pentru a fi judecat la 12 ani dupa comiterea faptei.

In anii a€™90, o perioada in care reglarile de conturi intre interlopii chinezi din Capitala erau de notorietate, un omor comis cu deosebita cruzime a socat opinia publica si a tinut prima pagina a ziarelor. Profitand de balbaiala politistilor, doi dintre cei trei autori au reusit atunci sa scape. Si in ziua de astazi, unul dintre criminali este liber.


JAFUL. Totul a inceput sambata, 17 iunie 1995, cand o locatara a unui bloc de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir a reclamat la Politie ca toaleta i-a refulat, iar casa i s-a umplut de bucati de carne si alte ramasite umane. Concluziile anchetei de atunci au aratat ca victimele erau doi afaceristi chinezi din Complexul Europa, Xu Yifei si Yim Zang Bo. Sub pretextul purtarii unor tratative comerciale, acestia fusesera atrasi la 16 iunie intr-un apartament de pe Bulevardul Cantemir de Chang Ming, Li Zhon Chang si Zhao Tun Gao. Scopul real era insa jaful: cei doi afaceristi au fost loviti cu un scaun si apoi asfixiati pentru suma de 17 milioane de lei pe care o aveau asupra lor - circa 8.500 de dolari la cursul valutar de atunci. Cadavrele au fost transate cu un bomfaier si un satar; carnea a fost fiarta si aruncata in canalizarea blocului. La perchezitia ulterioara, politistii au descoperit la locul crimei cele doua cranii ale victimelor, oase taiate si alte ramasite umane.


Echipele de interventie ale Politiei au descins initial in apartamentul de deasupra, astfel ca cei trei ucigasi au avut timp sa se strecoare afara din bloc si sa fuga cu o Dacie break. Au facut insa un accident de masina pe Soseaua Viilor. O tanara si unul dintre criminali, Li Zhon Chang, au fost raniti, dar ceilalti doi complici au reusit sa scape fugind prin cimitirele din zona Belu. Li Zhon Chang a fost arestat, in vreme ce Chang Ming si Zhao Tun Gao au fost dati in urmarire prin Interpol in toamna aceluiasi an.


CAPTURAT. Cautarile anchetatorilor au dat roade abia in 2002, cand Zhao Tun Gao a fost depistat in Cehia. El fusese arestat si condamnat de autoritatile de la Praga la cinci ani si jumatate de inchisoare, urmand ca dupa executarea pedepsei sa fie extradat in Romania. Tun Gao ar fi trebuit sa ajunga la Bucuresti acum doua saptamani, insa transferul a fost anulat in ultima clipa, dupa ce s-a constatat ca suspectul sufera de scabie. Abia luni noapte cererea de extradare a fost pusa in aplicare si Zhao Tun Gao, insotit de ofiteri Interpol, a ajuns pe Aeroportul bucurestean "Henri Coanda". Chinezul, acum in varsta de 43 de ani, a fost preluat de echipajele SPIR si dus in arestul Politiei Capitalei. El a primit de la instanta Tribunalului Bucuresti un mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile si va fi trimis in judecata pentru omor deosebit de grav si jaf.

Chang Ming, al treilea criminal implicat in macelul de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, este si acum urmarit international.


Usa tacerii a ascuns un omor macabruCrima de o cruzime iesita din comun petrecuta in blocul bucurestean din Dimitrie Cantemir nr. 18 nu s-a sters nici dupa 12 ani din memoria locatarilor de aici. Zenovia Dumitrescu, vecina care a facut macabra descoperire,  nu mai traieste. Doamna Maciuca, sotia administratorului de bloc, isi aminteste ca niste copii au vazut atunci in canalizarea de dupa bloc ramasite umane, iar politistii veniti la fata locului au intrat in apartmentul pe care cetatenii il inchiriasera, cu nr. 10, si au transportat resturile umane gasite, nepermitand curiosilor sa-si bage nasua€™. Usa apartamentului in care a avut loc crima sare in ochi. Si jos, si sus, usa are doua yale suplimentare. Din spatele ei nu se aude nici un zgomot, dar dupa cum ne-au povestit vecinii, "fata", adica doamna Mihai, femeia care le inchiriase apartamentul chinezilor, sta acum in locuinta in care s-a petrecut grozavia. Usa verde si tacerea de dupa ea par a tine la distanta groaza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.