Pentagonul aloca 35.000.000 de dolari in acest an pentru modernizarea bazei de la Mihail Kogalniceanu. Principalul furnizor este o companie americana de constructii. Firmele romanesti obtin prin licitatie doar contracte cu valoare mica.

Pentagonul aloca 35.000.000 de dolari in acest an pentru modernizarea bazei de la Mihail Kogalniceanu. Principalul furnizor este o companie americana de constructii. Firmele romanesti obtin prin licitatie doar contracte cu valoare mica.

Sosirea militarilor americani le ofera firmelor romånesti ocazia de a cåstiga contracte de milioane de dolari. Totusi, principalul beneficiar al bugetului din 2007 pentru constructia facilitatilor de cazare de la baza Mihail Kogalniceanu este o firma americana. In acelasi timp, oamenii au sansa de a se angaja, mai ales ca in Babadag si Fetesti exista o rata mare a somajului. Exercitiul militar romåno-american care se desfasoara in prezent a dat de lucru la circa 600 de persoane. In zonele din proximitatea bazei Kogalniceanu, supermarketurile, cazinourile, barurile, restaurantele sau hotelurile se modernizeaza sau apar altele noi. Militarii americani sunt dispusi sa cheltuiasca sume importante in timpul liber, acestia fiind vazuti frecvent in statiunile de pe litoral. Preturile terenurilor din zona sunt si ele in crestere. Situatia evolueaza similar in zona Sibiului, unde americanii pot folosi poligonul de tragere de la Cincu.

Intreprinzatorii privati din apropierea bazei de la Mihail Kogalniceanu obtin profituri considerabile in urma stationarii trupelor americane in Romania, relateaza Stars and Stripes. Pentagonul va aloca 35 de milioane de dolari pentru construirea unor noi cladiri in zona. Alti 20 de milioane de dolari vor fi alocati pentru construirea unor noi imobile in incinta bazei Mihail Kogalniceanu in cursul anului viitor. Totusi, principalul beneficiar al contractelor este firma americana de constructii KBR, fosta subsidiara a companiei Halliburton. KBR a castigat contracte importante pentru armata americana in timpul invaziei americane din Irak, cu sprijinul lui Dick Cheney, care a indeplinit atunci functia de secretar al apararii. Compania americana ar putea folosi subcontractori si forta de munca din Romania. Contractele pentru americani se atribuie prin sistemul licitatiilor. Pana in iulie, doua firme cu sediul in Romania au castigat licitatii: Romprest Service SA (pentru servicii de curatenie) si Danubius Travel Agency (transport de echipamente).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.