Vintul puternic a agravat incendiile catastrofale de pe teritoriul Greciei, fortind statul elen sa ceara ajutorul Uniunii Europene.

Afectata de mai multe valuri de canicula si de luni de seceta, Grecia se confrunta din iunie cu numeroase incendii care au distrus zeci de mii de hectare de padure, au ars zeci de case, iar numarul victimelor este in continua crestere, relateaza NewsIn.

Incepind de joi, pe fondul rafalelor puternice de vint au izbucnit incendii violente in partea de sud a Greciei. Regiunea Peloponez este una dintre zonele cele mai afectate. Duminica, pompierii greci ajunsesera sa se confrunte cu 99 de focare de incendii. Spitalele din Peloponez au intrat in stare de urgenta, in timp ce armata a fost mobilizata. „Situatia este foarte dificla, rafalele de vint sint puternice si ingreuneaza actiunea avioanelor cu apa", a declarat un oficial. Ieri dupa-amiaza, numarul victimelor ajungea la 50.

Guvernul elen a declarat starea de urgenta la nivel national, din cauza situatiei din departamentele Messenia si Laconia din Peloponez, iar premierul Costas Caramanlis s-a deplasat vineri seara in zonele cele mai afectate. „Ne confruntam cu o tragedie fara precedent. Doresc sa-mi exprim durerea fata de moartea unor concetateni", a spus el la Zacharo. „Traim clipe grele, momente de responsabilitate si lupta", a subliniat premierul. Autoritatile elene au raportat cu ingrijorare ca flacarile se apropie si de situl arheologic din Olympia.

Atena a cerut ajutorul Uniunii Europene. Mai multe tari, printre care si Romania, au promis ca vor ajuta pompierii greci sa stinga incendiile forestiere din Peninsula Peloponez, informeaza MEDIAFAX. Patru avioane Canadair, un avion italian, concepute special pentru stingerea incendiilor, si 60 de pompieri francezi au sosit duminica in Grecia. Spania, Suedia, Germania, Norvegia, Israel, Romania, Olanda, Slovenia si Serbia au propus avioane sau elicoptere, iar Ciprul a trimis deja vehicule de stingere a incendiilor si 30 de pompieri.