Moody's Investors Service considera exagerate temerile legate de o criza globala in sistemul bancar. Agentia internationala de evaluare financiara este de parere ca o criza globala in sistemul bancar nu este iminenta, criza ce ar putea duce la o scad
Moody's Investors Service considera exagerate temerile legate de o criza globala in sistemul bancar. Agentia internationala de evaluare financiara este de parere ca o criza globala in sistemul bancar nu este iminenta, criza ce ar putea duce la o scadere drastica a pretului activelor, totusi riscurile nu trebuie sa fie neglijate, transmite Mediafax. "Trebuie subliniat ca nu credem ca este ceva in neregula in cazul bancilor centrale care intreprind operatiuni de stabilizare a pietei, in special in cazul in care considera ca miscarile generate de panica vor inrautati conditiile financiare", se spune intr-un raport al Moody's. Analistii noteaza ca, in cazurile in care panica se generalizeaza, costurile de interventie ale bancilor centrale sunt minime in comparatie cu pierderile care ar putea fi produse de o situatie in care investitorii actioneaza impulsionati de panica sau pierderile produse de dislocarea pietelor. In ultimele saptamani, pietele financiare au fost afectate de ingrijorarea ca problemele raportate in sectorul american al creditelor ipotecare riscante s-ar putea extinde la nivelul intregii economii. Bursele internationale au trecut prin perioade incerte, cand au inregistrat castiguri urmate de pierderi si invers. Impactul crizei s-a resimtit si pe Bursa de Valori Bucuresti, insa fara ca pierderile sa fie deosebit de importante. De asemenea, leul s-a depreciat in raport cu euro in ultimele saptamani, evolutie similara cu cea a pietelor din regiune.Moody's subliniaza expunerea redusa a firmelor europene de asigurari fata de agitatia recenta de pe pietele financiare, pe fondul utilizarii unor sisteme eficiente de administrare a riscurilor si al reducerii apetitului companiilor fata de riscurile ridicate de creditare. Cu toate acestea, agentia de rating ar putea reevalua capacitatile de management al riscului la unii asiguratori din Europa, avand in vedere evolutiile recente de pe piata, se mai spune in raport. Expunerea companiilor europene de asigurari fata de creditele ipotecare riscante din SUA care indica un risc crescut pentru investitii este in general redusa, avand o pondere scazuta in capitalul social al firmelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.