Procurorul general al SUA, Alberto Gonzales, si-a anuntat ieri demisia, in ciuda incercarilor presedintelui american de a-l convinge sa ramana in functie.   Primul procuror general american de origine hispanica, Alberto Gonzales, a anuntat
Procurorul general al SUA, Alberto Gonzales, si-a anuntat ieri demisia, in ciuda incercarilor presedintelui american de a-l convinge sa ramana in functie.   Primul procuror general american de origine hispanica, Alberto Gonzales, a anuntat ieri ca va parasi functia la data de 17 septembrie si le-a multumit tuturor pentru ca a trait "visul american". "Chiar si cele mai proaste zile ale mele ca procuror general au fost mai bune decat cele mai bune zile ale tatalui meu", a mai spus el, vizibil emotionat. Decizia de a parasi functia a fost luata inca de vineri seara, informeaza New York Times. Bush l-a convins sa isi amane anuntul pana ieri. Administratia americana nu a pomenit ieri despre un inlocuitor pentru Gonzales. Cu toate acestea, in presa de peste Ocean se vorbeste de doi posibili candidati: Michael Chertoff, actualul secretar pentru Securitatea Interna, si Frances Fragos Townsend, consilierul presedintelui pentru probleme de Securitate Interna.   COLEGI. Prietenia Bush - Gonzales dateaza din anii a€™70, cei doi fiind colegi de scoala in Texas. De altfel, Alberto Gonzales a fost implicat chiar in primul scandal ce l-a vizat pe George Bush. In 1996 l-a ajutat pe acesta sa evite datoria de a face parte dintr-un juriu in cadrul unui proces, fapt ce ar fi dus la aflarea faptului ca viitorul presedinte american fusese prins conducand sub influenta alcoolului in urma cu peste 20 de ani. Gonzales a ajuns la Washington in 2001 si de atunci a fost considerat unul dintre cei mai fideli aliati ai presedintelui.   CRITICAT. Alberto Gonzales a devenit in acest an tinta presiunilor venite atat din partea democratilor, cat si a republicanilor, ambele tabere cerandu-i demisia. Mai intai a fost acuzat ca a jucat un rol important in demiterea, pe criterii politice, a opt procurori federali. Scandalul a tinut prima pagina multe saptamani, mai ales in conditiile in care s-a scris ca alti magistrati s-ar afla pe lista neagra. Gonzales a devenit din nou tinta criticilor dupa ce s-a aflat ca in calitate de consilier la Casa Alba a facut parte dintr-o echipa avand ca sarcina prelungirea programului de interceptari fara mandat, derulat la acea vreme de Departamentul de Justitie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.