Necunoscuta pina acum publicului roman, cercetatoarea Magdalena Pasarica, cea care a descoperit recent cauzele virale ale obezitatii la om, isi spune povestea pentru Cotidianul

Magdalena Pasarica a absolvit Facultatea de Medicina „Carol Davila" din Romania si a obtinut titlul de doctor in nutritie in 2002, in Statele Unite. Din mai, anul trecut, lucreaza la Centrul de cercetari Pennington, din cadrul Universitatii de Stat din Louisiana. Studiul despre virusul responsabil pentru obezitate i-a adus romancei Young Investigator Award la Conferinta internationala de obezitate din Sydney, Australia, in 2006, cea mai importanta distinctie in domeniu, oferita o data la patru ani. In prezent, cercetatoarea lucreaza si la alte doua proiecte. Primul, botezat „Take Time", tinteste sa arate schimbarile in metabolismul bolnavilor de diabet de tipul 2, iar cel de-al doilea, intitulat „Activ", isi propune sa observe influenta exercitiilor aerobice asupra sensibilitatii la insulina. In prezentarea de pe site-ul institutiei americane, colegii cercetatoarei scriu ca ea le vorbeste foarte mult despre tara de origine si incearca sa-i convinga ca romanii nu sint vampiri.

Care este de fapt rolul dumneavoastra in cercetarea la care participati?

In 1990, Nikhil Dhurandhar a identificat pentru prima oara virusul care provoaca obezitatea, facind experimente pe gaini. De atunci lucreaza ca sef de laborator si este profesor asociat pe acest gen de cercetari. Fiecare cercetator lucreaza cu un mentor. El a fost mentorul meu la tema mea de doctorat - rolul acestui virus in celule susa umane. Asadar, ideea nu este a mea, dar in ceea ce priveste noutatea cu actiunea virusului asupra celulelor stem umane, ea imi apartine.

Cit de puternic este institutul la care lucrati in cercetarea obezitatii?

Centrul de cercetare a obezitatii de la Louisiana State University este cu siguranta cel mai important din Statele Unite, dar poate si din lume. Se cerceteaza obezitatea si toate bolile cauzate de aceasta din toate punctele de vedere: genetic, viral, psihologic s.a.m.d.

Cum ati ajuns in America?

Am avut patru oferte cu bursa si mai multe cu bursa partiala. Dar am aplicat la vreo 20. In cele din urma am ajuns la Detroit si acolo am avut ceea ce se cheama teaching assistantship. Eu predam, iar ei imi plateau cursurile. Am luat o bursa de merit si in ultimul an si o bursa pentru cel mai bun student PhD in nutritie, care mi-a mai sporit bugetul.

Cum ati ajuns sa studiati obezitatea? A fost o motivatie speciala sau a tinut de conjunctura?

Cind am facut medicina la Bucuresti, mi-am dat seama ca, in cazul multor boli pe care le invatam, daca erai mai atent la nutritie, tratamentele ar fi putut fi mai eficiente. Si am vrut sa am mai multe informatii pentru a putea trata mai bine anumite boli. Asa am decis sa imi dau doctoratul in nutritie. Obezitatea am ales-o in primul rind pentru ca este foarte raspindita. Nu doar in Statele Unite, dar si in lume. Inteleg ca si in Romania este un fenomen in crestere. Si afecteaza foarte multe boli, cardiovasculare, locomotorii, diabet s.a.

Care este ponderea factorilor care duc la obezitate?

Cel mai important factor este cel comportamental. Distributia e diferita pe glob. Nu exista procentaje exacte legate de distributia lor.

Despre americani se spune ca sint grasi. In filmele hollywoodiene insa nu regasim nimic despre asta.

Cea mai mare prevalenta de obezitate din lume este in America, insa procentajele difera. In California de exemplu este mai mica, pentru ca oamenii de acolo au un alt stil de viata, e un alt control social. In statele in care veniturile sint mai mici, obezitatea e mai mare. Oamenii nu isi permit sa cheltuiasca pe gimnastica, sala etc. Si nici nu ii prea intereseaza, nu peste tot conteaza cum arati, indeosebi in sudul Statelor Unite.

Despre Romania aveti informatii?

Nu am informatii. Am plecat acum cinci ani si nu am avut cind sa studiez si Romania. Comparativ, problema nu e doar ce maninca romanii fata de americani, ci si compozitia alimentelor pe care le consuma. Cind am plecat eu din Romania, mincarea era mult mai naturala. Aici, mare parte din ce maninci e injectat cu hormoni, cu antibiotice. Inteleg ca s-a schimbat si in Romania, dar nu stiu in ce proportie. Apoi, acasa lumea gateste, ceea ce nu putem spune despre societatea americana, unde lumea maninca in restaurante, fast fooduri etc. Si e un alt stil de viata. Acasa jucam volei, baschet ca sa ma distrez, sa imi omor timpul. Aici, sportul este un „must", un „trebuie sa fac" si si-a pierdut farmecul. Si vedeti si dumneavoastra, copiii stau la computer, se ingrasa.

Aveti un top al obezitatii pe tari?

Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (n.r. - OMS) spun, pe 2005, ca la nivel global sint in jur de 1,6 miliarde de persoane de peste 15 ani supraponderale, cel putin 400 de milioane dintre acestea fiind obeze. Estimarile OMS pe 2015 spun ca aproximativ 2,3 miliarde de adulti vor fi supraponderali si mai bine de 700 de milioane vor fi obezi. Apoi, tot in 2005, peste 20 de milioane de copii sub 5 ani erau supraponderali pentru virsta lor. Problema este ca omenirea se confrunta pina acum cu obezitatea si cu supraponderabilitatea in special in tarile dezvoltate. Mai nou insa, fenomenul s-a extins si in tarile cu venituri medii, in special in spatiul urban, cum e si cazul Romaniei.

In ce conditii v-ati intoarce in Romania?

Vreau sa fac mai departe cercetare si sa predau. Nu neaparat in State, nu am acest fix, pot sa imi fac meseria cum trebuie oriunde. Pina acum insa se pare ca aici am cele mai bune oportunitati in acest sens. Cercetare in obezitate se face, si se face bine, si in Europa. Si in Australia.

Totusi, exista vreo perspectiva ca un cercetator ajuns la acest nivel sa se mai intoarca in tara?

Cind am plecat din Romania, stiam ca America era cel mai bun loc pentru cercetare. Lucrurile s-au mai schimbat, au aparut si alte centre. Inteleg ca lucrurile se indreapta si in Romania in cercetare. Cind o sa pot sa fac cercetare acolo si voi avea conditii corespunzatoare, atunci o sa imi pun si aceasta intrebare, de a ma intoarce acasa. Acasa e acasa...

Exista o imagine a medicilor romani in State?

Problema este ca nu exista publicatii in Romania, informatii despre cercetari care se fac in Romania, deci nu prea exista conditii ca medicii romani care cerceteaza obezitatea sa aiba o imagine aici sau in alte tari cu specialisti buni. Pot insa sa va spun cu certitudine ca studentii romani care vin in America sa isi dea doctoratul, nu doar in medicina, sint foarte bine apreciati. Cind sosesc aici, studentii romani sint in fata colegilor americani sau a celor din alte tari. Tin minte ca, la alte departamente unde erau studenti romani, erau intrebati daca nu mai au si alti colegi care sa vina sa studieze in America.

Ce ati schimba in sistemul educational romanesc?

Sa stiti ca eu am o parere foarte buna despre acest sistem, educatia pe care am primit-o la medicina este extraordinara si se vede in rezultate, simt asta aici, linga colegii mei. Ma descurc foarte bine cu experienta mea din Romania, cu ce am invatat acolo. Poate va dezamagesc, dar in cazul meu a functionat foarte bine.

Ce spuneti de isteria dietelor?

Ei, difera de la cultura la cultura. Bunaoara, modelul femeii rubensiene si cel al afroamericancelor erau, respectiv sint foarte sexy in culturile lor de origine. Asa cum si mie aici mi se spune ca sint prea slaba, iar acasa ca arat bine...

Mai multe informatii despre „globesitate", pe www.cotidianul.ro/select