Specialistii rusi cred ca au descoperit ramasitele a doi dintre copiii ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea, ucis de bolsevici impreuna cu familia sa la Ekaterinburg, in muntii Urali, in iulie 1918, potrivit editiei de ieri a presei ruse, infor
Specialistii rusi cred ca au descoperit ramasitele a doi dintre copiii ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea, ucis de bolsevici impreuna cu familia sa la Ekaterinburg, in muntii Urali, in iulie 1918, potrivit editiei de ieri a presei ruse, informeaza agentiile de presa straine.
"Osemintele descoperite la Ecaterinburg, presupuse a apartine Tareviciului Alexei si printesei Maria, copiii ultimului imparat al Rusiei, Nicolae al II-lea, au fost trimise la laboratorul medico-legal din regiunea Sverdlovsk pentru analize", informeaza agentia Interfax. Cercetatorii au descoperit alaturi de cele doua schelete (un baiat in varsta de 10 - 13 ani si o tanara in varsta de 18 - 23 de ani) gloante de calibre diverse si fragmente dintr-un recipient din ceramica din acelasi tip ca cele descoperite in zona, in 1991, impreuna cu alte noua schelete, informeaza cotidianul rus Izvestia citand raportul unei expeditii stiintifice facute in zona in perioada iulie-august de membri ai Academiei de stiinte din Rusia.
In iulie 1993, cercetatorii de la laboratorul Aldermaston, vestul Londrei, au declarat ca sunt "99% siguri" ca osemintele descoperite cu doi ani mai devreme intr-o padure din apropiere de Ekaterinburg sunt ale Tarului Nicolae al II-lea, ale sotiei sale Alexandra si ale trei dintre fiicele lor. Patru alte schelete ar apartine unor angajati ai familiei imperiale, printre care s-a numarat si medicul lor. Tarul, sotia si cele patru fiice ale lor, medicul de familie si alti trei servitori au fost ucisi la Ekaterinburg in iulie 1918. Dar concluziile din 1993, contestate de atunci, lasa sa planeze dubiul asupra destinelor uneia dintre fiice si al tanarului Alexei.
Locul in care cele doua schelete au fost descoperite in aceasta vara au fost determinate pe baza unui document pana recent clasat ca secret. Documentul, datand din 1934, contine marturia lui Iakov Iurovski, care a comandat direct executia familiei imperiale. Scheletele descoperite in 1991 au fost inhumate in iulie 1998, la Sankt Petersburg, pe fondul unei ample polemici asupra autenticitatii lor.
Ziua fatala
Initial, dupa Revolutia din Octombrie, familia imperiala a fost mutata intr-un oras controlat de Armata Rosie, Ecaterinburg. Tarul si familia sa, inclusiv Tareviciul Alexei grav bolnav, precum si cativa servitori care ii insotisera, au fost impuscati in subsolul Casei Ipatiev de un pluton de executie bolsevic condus de Iacov Iurovski in noaptea de 16 iulie spre 17 iulie 1918. Executia a fost justificata de avansarea catre Ecaterinburg a subunitatilor Legiunii Cehe in drumul lor de retragere din Rusia. Temandu-se ca Legiunea Ceha va cuceri orasul si-l vor elibera pe Nicolae, temnicerii lui bolsevici au hotarat lichidarea imediata a familiei imperiale. Deoarece CEKA se temea ca soldatii rusi nu vor trage asupra Tarului lor, plutonul de executie a fost format din soldati maghiari, printre ei si viitorul lider comunist Imre Nagy.
S-a crezut multa vreme ca trupurile lui Nicolae si ale familiei lui au fost aruncate intr-un put de mina in locul numit Patru Frati. La inceput asa a fost-cadavrele au fost intr-adevar aruncate in acel loc in noaptea de 16/17 iulie. In dimineata urmatoare - cand zvonuri despre locul in care se aflau trupurile celor din familia regala au inceput sa se raspandeasca prin orasul Ecaterinburg-Iurovski a ridicat mortii pentru a-i ascunde in alta parte. Atunci cand vehiculul care transporta trupurile s-a defectat in timpul deplasarii catre noul loc desemnat, el a ales alta solutie si a ingropat cele mai multe cadavre intr-o groapa comuna patrata cu latura de 2,5 m si adanca de 1,8 m, a turnat acid sulfuric pe chipurile mortilor si a mascat locul stivuind traverse de cale ferata deasupra. Groapa se afla pe un drum de carute parasit, soseaua Kroptiaki, la circa 19 km nord de Ecaterinburg. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.