Cu o pereche de ochelari dotati cu realitate virtuala, doua camere de filmat si doua baghete, cercetatorii britanici au redat sentimentul dedublarii in rindul unor voluntari.

Cercetatorii de la University College din Londra si de la In
Cu o pereche de ochelari dotati cu realitate virtuala, doua camere de filmat si doua baghete, cercetatorii britanici au redat sentimentul dedublarii in rindul unor voluntari.

Cercetatorii de la University College din Londra si de la Institutul Federal Elvetian pentru Tehnologie din Lausanne au reusit sa le insufle participantilor la un experiment iluzia iesirii din propriul corp, pacalind creierul uman, arata un articol din revista "Science", citat de publicatia "The New York Times".

Subiectii au fost asezati pe un scaun si echipati cu o pereche de ochelari ce redau o realitate virtuala, conectati la doua camere de filmat fixate la aproape doi metri in spatele lor si prin care vedeau o imagine 3D a propriului corp. Pe urma, dr. Henrik Ehrsson, liderul echipei britanice, a atins pieptul fiecarei persoane cu o bagheta, timp de doua minute, plasind simultan o alta bagheta in afara cimpului de vedere al camerelor de filmat, ca si cum ar fi atins corpul virtual. Dupa o alta atingere sincronizata, voluntarii au avut sentimentul ca se afla in afara trupului lor, stind in spatele propriei persoane si privind-o de la distanta de doi metri.

Dr. Ehrsson a apucat apoi un ciocan. In timp ce oamenii traiau iluzia, el s-a facut ca zdrobeste corpul virtual, "dedublat", fluturind ciocanul sub obiectivul camerelor. Subiectii au simtit imediat o amenintare reala, dupa cum au aratat senzorii plasati pe pielea lor. Au inceput sa transpire, crescindu-le pulsul, si au reactionat emotional, ca si cum ar fi privit cum sint raniti. Participantii la experiment au raportat sentimentul iesirii din propriul corp, dar nu si o senzatie puternica de plutire sau de rotire, asa cum se intimpla de obicei in experientele de dedublare complete.

Cercetatorii au demonstrat astfel ca lipsa de legatura dintre vizual si senzorial ar putea fi responsabila pentru unele experiente de dedublare. Pentru unii oameni, trairile in afara propriului corp au loc spontan, in timp ce la altii sint legate de contexte periculoase, experiente la pragul cu moartea, stare de visare sau de consumul de alcool si de droguri.

Descoperirile celor doua echipe de cercetare ar putea avea si aplicatii practice, cum ar fi trecerea jocurilor video la urmatorul nivel de virtualitate astfel incit gamerii sa simta ca se afla cu adevarat in interiorul jocului. Din punct de vedere medical, chirurgii ar putea realiza interventii asupra unor pacienti aflati la mii de kilometri departare, controlind un "eu virtual".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.