Statul aloca 800 de lei pentru tratamentul fiecarui roman care vrea sa se lase de fumat.

Persoanele care vor sa se lase de fumat pot beneficia de consultatie medicala si tratament gratuie, prin programul national de preventie lansat vi
Statul aloca 800 de lei pentru tratamentul fiecarui roman care vrea sa se lase de fumat.

Persoanele care vor sa se lase de fumat pot beneficia de consultatie medicala si tratament gratuie, prin programul national de preventie lansat vineri de Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitala.

"Orice fumator care vrea sa renunte la tigari va telefona la o linie verde - 08008 STOPFUMAT sau 08008786738628 -, unde va fi programat pentru o consultatie medicala. Fumatorii nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie si nici nu conteaza daca este asigurat sau nu, intrucit banii nu vin de la bugetul de stat si nici de la cel al asigurarilor, ci din taxa pe viciu", a explicat vineri ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii programului.

Demnitarul a precizat ca sustine acest program, mai ales ca si el a fost un fumator inversunat, fumind cite trei pachete de tigari zilnic, insa de patru ani a renuntat la tutun. "Atunci cind m-am lasat de fumat, nu erau aceste tratamente, astfel ca singurul suport a fost vointa. Mi-am propus ca dintr-o anumita zi sa nu mai fumez si asa am facut, desi mi-a fost foarte greu", a mai spus ministrul.

Medicamentele vor fi oferite astfel incit sa asigure necesarul pentru doua saptamini. Dupa acest interval, medicii vor verifica daca respectivul a renuntat la fumat, masurind concentratia de cotinina (metabolit al nicotinei - n.r.) din urina. In plus, va fi asigurata monitorizarea simptomelor de sevraj ale pacientilor, durata tratamentului fiind de maximum trei luni, interval in care trebuie sa se vindece dependenta de nicotina.

La acest program au acces toate persoanele care fumeaza, bugetul alocat fiind de 400.000 de lei, a mai spus Nicolaescu. Potrivit acestuia, pentru inceput au fost achizitionate medicamente pentru aproximativ 500 de pacienti, urmind ca, in functie de rezultat, programul sa fie extins. Astfel, costul per pacient se ridica la 800 de lei. Programul a fost demarat in Bucuresti printr-un proiect- pilot si va continua in alte zece orase, incepind din 10 septembrie, apoi in functie de rezultate va fi extins la nivel national.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.