"Orice fumator care vrea sa renunte la tigari va telefona la o linie verde - 08008 STOPFUMAT sau 08008786738628 - unde va fi programat pentru o consultatie medicala. Fumatorii nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie si nici nu conteaza dac
"Orice fumator care vrea sa renunte la tigari va telefona la o linie verde - 08008 STOPFUMAT sau 08008786738628 - unde va fi programat pentru o consultatie medicala. Fumatorii nu au nevoie de trimitere de la medicul de familie si nici nu conteaza daca este asigurat sau nu, intrucat banii nu vin de la bugetul de stat si nici de la cel al asigurarilor, ci din taxa pe viciu", a explicat ieri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Medicamentele vor fi oferite astfel incat sa asigure necesarul pentru doua saptamani. Dupa acest interval medicii vor verifica daca respectivul a renuntat la fumat, masurand concentratia de cotinina din urina. In plus, va fi asigurata monitorizarea simptomelor de sevraj ale pacientilor, durata tratamentului fiind de maximum trei luni, interval in care trebuie sa se vindece dependenta de nicotina. La acest program au acces toate persoanele care fumeaza, bugetul alocat fiind de 400.000 de lei, a mai spus Nicolaescu. Potrivit acestuia, pentru inceput au fost achizitionate medicamente pentru aproximativ 500 de pacienti, urmand ca in functie de rezultat programul sa fie extins. Programul a fost demarat in Bucuresti, printr-un proiect pilot si va continua in alte zece orase, incepand din 10 septembrie, apoi in functie de rezultate va fi extins la nivel national. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.