Acest lucru se intampla pe 20 august - in aceeasi zi in care Neda Maletic, secretar de stat in cadrul Ministerului pentru Diaspora al Republicii Serbia si deputatul Slavomir Gvozdenovici, presedinte al Uniunii Sarbilor din Romania, au fost primiti la
Acest lucru se intampla pe 20 august - in aceeasi zi in care Neda Maletic, secretar de stat in cadrul Ministerului pentru Diaspora al Republicii Serbia si deputatul Slavomir Gvozdenovici, presedinte al Uniunii Sarbilor din Romania, au fost primiti la sediul Consiliului Judetean Timis, de catre vicepresedintele Marius Popovici pentru a discuta despre problemele liceului teoretic "Dositei Obradovici" cu predare in limba sarba. Trebuie mentionat ca romanii din Valea Timocului nu au nici macar o scoala in limba romana - ce sa mai vorbim de un liceu.
La punctul de trecere in Serbia Portile de Fier, loctiitorul presedintelui Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane, dr Predrag Balasevici si directorul Federatiei Rumanilor din Serbia, Dusan Prvulovici, au fost opriti de vamesii sarbi pentru controlul obisnuit, informeaza Romanian Global News. Dupa efectuarea controlului, vamesii sarbi au retinut 100 de volume in limba romana, nepermitandu-le celor doi sa la introduca in Serbia. Potrivit declaratiilor celor doi calatori, vamesul a motivat retinerea cartilor prin faptul ca erau scrise in limba romana si ar fi putut constitui un material de propaganda. In urma discutiilor care au durat doua ore, pana la urma li s-a permis celor doi reprezentanti ai comunitatii romanesti din Valea Timocului sa intre in Serbia cu volumele in limba romana.
Aceasta nu este prima manifestare ostila la adresa romanilor din valea Timocului. Preotul roman Boian Alexandrovici a adresat Patriarhiei BOR o scrisoare in care se plange de abuzurile la adresa romanilor din Serbia. Parintele Alexandrovici spune in scrisoarea sa ca: "In ziua de 14 august, la biserica noastra din Malainita au venit niscai credinciosi din satul romanesc Geanova, pe sarbeste Dusanovat, ca sa le fac o rugaciune pentru fetita lor. Cand i-am intrebat daca este botezata, mi-au raspuns ca au botezat-o cu cativa ani inainte la manastirea Bucovo (a doua resedinta a episcopului sarbesc Iustin). La intrebarea mea cum este numele fetitei, parintii mi-au spus Milita si, la urma, Sandra. Eu am intrebat: "Cum? Milita or Sandra?", dupa care ei mi-au povestit ca s-au dus la manastire si calugarul de acolo i-a intrebat cum se cheama fata si cand ei au raspuns Sandra, el a zis ca nu poate sa se boteze cu acest nume, "pentru ca nu e al nostru" . Pentru ca numele Sandra "nu este al nostru", el i-a pus numele Milita, ca acest nume l-a purtat imparateasa sarbeasca si acum fata este scrisa in cartea de botez cu numele Milita, dar in actele oficiale, Sandra".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.