Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca dezvoltarea fara precedent a transportului, intensificarea schimburilor comerciale si umane favorizeaza infectarea rapida a unui numar imens de persoane. Urmatoarea epidemie masiva va afecta pest
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca dezvoltarea fara precedent a transportului, intensificarea schimburilor comerciale si umane favorizeaza infectarea rapida a unui numar imens de persoane. Urmatoarea epidemie masiva va afecta peste 1,5 miliarde de persoane.

Avand in vedere ca peste doua miliarde de persoane calatoresc cu avionul in fiecare an, un focar sau o epidemie dintr-o parte a lumii poate deveni un pericol iminent in alta parte in decurs de numai cateva ore. In raportul anual, OMS a avertizat ca exista o posibilitate sporita ca o alta boala grava, ca SIDA, SARS sau ebola, sa apara in anii urmatori.

Un atac biologic este greu de detectat si o data declansat intr-un mall sau in metrou ar putea afecta milioane de oameni intr-un interval de zile sau saptamåni. O problema importanta in cazul epidemiilor este prevenirea revoltelor si anarhiei care pot aparea o data ce fortele de ordine ramån fara efective din cauza bolii. Autoritatile trebuie sa faca stocuri de medicamente si mijloace de protectie pentru politisti, medici si personalul care asigura serv iciile publice.

OMS avertizeaza ca dezvoltarea fara precedent a transportului de masa, intensificarea schimburilor comerciale si umane favorizeaza infectarea rapida a unui numar mare de persoane. Germenii se adapteaza permanent, avånd loc mutatii si devenind mult mai agresivi. Urmatoarea epidemie masiva va afecta peste 1,5 miliarde de persoane. Statele membre ale OMS trebuie sa respecte conventiile internationale in vigoare, cooperånd pentru combaterea unor noi catastrofe umanitare.

Bolile infectioase apar mai rapid in lume, raspandindu-se mai repede si devenind tot mai dificil de tratat, a anuntat ieri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citata de Reuters. In raportul anual referitor la starea sanatatii in lume, agentia ONU a avertizat ca exista o posibilitate sporita ca o alta boala grava, ca SIDA, SARS sau ebola, care ar putea ucide milioane de persoane, sa apara in anii urmatori.

„Bolile infectioase se raspandesc acum, din punct de vedere geografic, mult mai repede decat in orice alta perioada“, a precizat OMS. Organizatia a adaugat ca este important sa se continue monitorizarea unor noi amenintari, cum a fost aparitia SARS (sindromul respirator acut sever) in 2003, care s-a extins din China la alte 30 de tari si a ucis 800 de persoane. „Ar fi foarte naiv sa se presupuna ca nu va mai aparea o alta boala ca SIDA, alta ebola sau alt SARS, mai devreme sau mai tarziu“, avertizeaza raportul.

Amenintari 'fara precedent>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.