Delta Music Fest are potential sa devina unul dintre cele mai mari festivaluri electro din Europa.Desi Coldcut se prezinta doar cu DJ set,
merita vazuti la Sf.-Gheorghe Comunitatea electro din Romania va avea parte de un regal la sfirsitul acestei veri, daca, evident, sint atit de impatimiti incit sa bata drumul pina in Delta, sa dea 1.500 de lei pe toata afacerea sau sa guste din experienta izoprenului si a toaletelor ecologice si sa se lase mincati de vii de tintari. Cei care se incumeta in aceasta aventura vor fi rasplatiti cu concerte precum Coldcut, Unkle, Sofa Surfers, DJ Food sau Scratch Perverts. Tocmai la Sfintu-Gheorghe, pe un teren testat deja de evenimente precum Festivalul de Film „Anonimul" si Festivalul de Muzica Prometheus, Fundatia Anonimul a investit aproximativ 150.000 de euro intr-un festival care spera sa devina de referinta pentru scena electro europeana. In perioada 30 august-1 septembrie, pe linga trupe consacrate la nivel european, vor concerta trupe autohtone printre care Gojira&Marika, The Pixels, Bumbapa, Shukar Collective si Nemo. „Credem ca Sf.-Gheorghe este un spatiu potrivit pentru un festival de muzica electronica si ambientala. Ne dorim ca acest festival sa ajunga unul dintre cele mai importante festivaluri de muzica electronica si ambientala din Europa", a declarat Vlad Stefan, directorul festivalului.

Conform spuselor organizatorilor, principalul criteriu de care s-a tinut cont in selectia artistilor l-au constituit calitatea muzicii lor si stilurile care vor defini Delta Music Fest: jazz, funk-soul, rock, punk-rock, reggae, rap, breakbeat, afrobeat, hip-hop si drum&bass. Din pacate, nu toate trupele vor avea concerte. DJ Food, Scratch Perverts, Coldcut si Bango de Gaia se vor prezenta in fata publicului cu DJ set-uri, la fel si Zicu, Pagal, Gojira&Marika si Grand&Nemo, dintre artistii romani.

Coldcut este un duo celebru de DJ-i englezi, Matt Black si Jonathan More. In 1987, remixul lor celebru „Paid in Full", dupa Eric B. Rakim, a fost votat drept cel mai bun remix al anului. Astazi este un clasic al hip-hopului si premergatorul a ceea ce avea sa fie numit breakbeat. In 1991, in timpul turneului japonez, Coldcut duo fondeaza Ninja Tune, o casa de discuri care a facut istorie si care a devenit unul dintre cele mai importante label-uri independente aparute in anii ’90. Filosofia ninjutsu, bazata pe anonimitate si pe lovituri neasteptate, inspira muzica Ninja Tune. Casa de discuri este plina de albumele unor samurai urbani, promovati si incurajati de Coldcut, precum: Mr Scruff, Herbalizer, Cinematic Orchestra, Kid Koala si Wagon Christ.

Coldcut sint maestri absoluti ai tehnicilor de colaj sonor si ai samplingului. Cu rabdare maniacala isi tes reteaua de cut-uri trimitind mesaje antiautoritare, ecologice si anticorporatiste. Ei sint si pionierii VJ-ingului la diverse party-uri legendare din Anglia. Asa au ajuns sa faca propriile lor unelte de VJ-ing - softul JVamm. Prin acest soft, Coldcut au inceput sa mixeze live si sa mixeze imaginea la fel de usor precum sunetul.

Colegii de liceu britanici James Lavelle si Tim Goldsworthy fondeaza UNKLE in 1994. UNKLE este cel mai bine definit proiect al lui Lavelle - fondatorul casei MoWax, tot timpul in cautare de noi directii, trecind prin hip-hop, rock si trip-hop. Torentul de colaborari care urmeaza vorbeste de la sine. Este o fuziune de talente din toate sectoarele si genurile muzicale principale: Jason Newsted, basistul Metallica, Thom Yorke de la Radiohead, Mike Diamond de la Beastie Boys, Richard Ashcroft de la The Verve, Josh Homme de la Queen of the Stone Age, Ian Astbury de la The Cult si 3D de la Massive Attack. Chiar si faimosul designer japonez Nigo (aka Bathing Ape) este recrutat. Aceasta armada este intregita de „magul platanelor", DJ Shadow, care isi impune alchimia sonora chiar de la inceputurile colaborarilor. Deconstructia sonora pe platane continua cu Scratch Perverts, care il inlocuiesc pe DJ Shadow in 1999.

Gojira&Marika sint doi DJ care au facut istorie in cluburile romanesti, la festivaluri si pe ringul de dans, incepind cu WEB si terminind cu aceasta editie Delta Music Fest. La primele ascultari, Bumbapa suna mai degraba a dub trance electronic si acustic live, dar este de fapt cea mai radicala trupa de improvizatie romaneasca. Jam session-urile lor sint deja legendare. Bumbapa au surse extrem de diverse, de la drone rock si trupe psihedelice japoneze pina la gigantii krautrock-ului german. Ritmurile hipnotice curg din pedale, distorsiuni si chitare preparate cu grija chiar in fata ta pe scena.

Senzatia ultimilor ani, The Pixels, provine din scena indie underground, electro-punk si pop-rock bucuresteana. Fondatorii trupei au o istorie veche in muzica electronica experimentala din Romania prin proiecte precum Divine Muzak sau, mai nou, Tanz Ohne Musik. Au inceput sa cinte in Utopia alaturi de Hotel Fetish, au ajuns la Orange Concept Store si acum lucreaza la primul lor album. Shukar Collective este trupa-proiect numarul unu in tara in materie de fuziune gipsy-electro. Ideea apartine initiatorilor DJ Vasile si Dan Handrabur. Pornind de la jazz si electro, cei doi imbina ritmuri folclorice din traditia roma a ursarilor (linguri, butoaie si darabana) si muzica urbana. Dan Handrabur, Cristian Stanciu, Vlaicu Golcea, Mitos Micleusanu, Lucian Stan si Marius Matesan plus echipa initiala Shukar - Napoleon Constantin, Tamango (Radu Vasile) si Clasic (Petre Panciu) vor putea fi ascultati live chiar in prima seara a festivalului.

Nemo (Aria Urbana, Brasov) si Grand (Brasov) s-au specializat pe rare grooves, funky beats si hip-hop underground. Au fost urmariti cu mare interes in prezenta lui Cogeamite Galigan, Electric Brother, DJ Flore&Rusu, atit intr-o fosta sala de popice transformata in spatiu de concerte, cit si intr-o reduta brasoveana a glamului: clubul Hush Hush. Publicul lor este extrem de divers de la styleri, urbani pina la zobberii din cartierul Tractorul sau din Olteni.

Potrivit estimarilor organizatorilor, capetele de afis vor aduce un public de aproximativ 1.500 de persoane. „Suma investita in festival a fost acoperita in totalitate de catre Fundatia Anonimul. Estimam ca aproximativ 35 de procente din costurile alocate vor fi acoperite din vinzarile de bilete si participarea la festival", a spus Vlad Stefan.

Ce te costa sa mergi? Un abonament pentru toate concertele incluse in program costa 140 de lei. Exista insa si pachete turistice care includ cazarea si transportul. Cel mai accesibil costa 490 de lei cu cazarea la cort, in campingul Delfinul. Pachetul care include cazarea la casutele din camping costa 730 de lei, iar cei mai pretentiosi pot cumpara biletul de 1.500 de lei, cu cazare si mic-dejun la vila de 4 stele. Aceste preturi sint pentru doua persoane.

Pentru detalii despre abonamentele la Delta Music Fest, accesati www.cotidianul.ro/select