ANM a emis ieri o noua aten-tionare cod galben, valabila pana duminica seara la ora 21:00. Astfel, vremea se va mentine caniculara astazi la orele dupa-amiezii, cand temperatura va ajunge la 35-38 de grade in jumatatea sudica a Olteniei si a Moldovei
ANM a emis ieri o noua aten-tionare cod galben, valabila pana duminica seara la ora 21:00. Astfel, vremea se va mentine caniculara astazi la orele dupa-amiezii, cand temperatura va ajunge la 35-38 de grade in jumatatea sudica a Olteniei si a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei si in vestul Dobrogei.

Totodata, incepand din aceasta noapte, dar si in cursul zilei de maine, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in cea mai mare parte a tarii. Vor avea loc intensificari ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice si averse care pot fi si torentiale. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp, iar izolat 40-50 l/mp, la inceput in Carpatii Orientali si in Moldova, apoi cu precadere in Dobrogea si Muntenia, precum si in zona Carpatilor Meridionali. Conform ANM, succesiunea brusca a acestor fenomene se datoreaza unui camp de presiune ridicat existent in Romania, care aduce din vest sisteme noroase. Mercurul termometrelor nu va depasi la inceputul saptamanii viitoare 31 de grade, valori normale pentru sfarsitul lunii august.


BILANTUL CANICULEI.  Dupa primele doua zile de canicula, Ministerul Sanatatii a prezentat un bilant. Astfel, la telefonul verde deschis la minister (0800 800 187) au apelat 44 de persoane care au solicitat recomandari cu privire la canicula. La 22 august, la ambulanta au fost inregistrate 5.599 de apeluri si 252 de persoane cazute in strada. Numarul solicitarilor a fost apropiat si la 23 august -   5.659 de apeluri la salvare si 272 de persoane cazute in strada.
 Comentariul specialistului
Masa de aer mai rece o va inlocui pe cea de aer tropical preexistent instabilizand masa de aer pe coloana. Vor fi intensificari de vant care pot lua aspect de vijelie, ploi cu caracter de aversa, iar izolat sunt posibile cantitati mai insemnate. Avansul sistemelor noroase incepand din regiunile vestice spre cele estice se va face rapid, de aceea in 48 de ore va fi afectata toata tara. Regimul termic va fi in scadere de la o zi la alta: daca astazi vor mai fi maxime ridicate ce vor depasi 35 de grade in jumatatea de sud a Olteniei si a Moldovei, in Muntenia si vestul Dobrogei, la sfarsitul intervalului de prognoza, se asteapta valori termice ce se vor incadra la scara intregii tari intre 23 si 31 de grade. (meteorolog Doina Marasoiu)   Pe litoral   Azi (sambata): Vremea va fi calduroasa. Vantul va sufla slab, pana la moderat. Maxime: 31... 33°C, iar minime: 22... 24°C. Temperatura apei marii va fi in jur de 25°C.   Maine (duminica): Vremea va deveni instabila. Cerul se va innora treptat si vor fi averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului. Maxime: 28... 31°C, iar minime: 20... 22°C. Temperaturaapei marii va fi in jur de 24°C.   Poimaine (luni): Vremea va continua sa se raceasca usor. Cerul va fi temporar noros, favorabil ploii. Vantul va fi moderat. Maxime: 26... 29°C, iar minime: 18...20°C. Temperatura apei marii va fi de 23... 24°C.   La munte   Azi (sambata): Vremea va deveni instabila. Innorarile se vor accentua incepand cu masivele din nordul si nord-vestul tarii si vor fi averse. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp, iar izolat in Orientali 40...50 l/mp. Va fi grindina.   Maine (duminica): Vremea se va raci. Cerul va fi noros si pe arii extinse in Meridionali si Orientali vor fi averse.   Poimaine (luni): Cerul va fi noros si dupa-amiaza pe arii restranse vor fi averse, posibil insotite si de descarcari electrice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.