Un caz concret poate servi drept proba mai palpabila a utilitatii si actualitatii unei legi a lustratiei.Confirmare de competente sau ironie a istoriei? Fostul sef al studentilor comunisti a cistigat, prin concurs, coordonarea universitatilor capitaliste. Si de stat, si private, toate au nevoie de control, spune proaspat-instalatul director Ani Matei. Cuvintele de astazi se invirtesc in jurul sintagmei „responsabilitate sociala". Inca nu putem sti cum se concretizeaza. Insa stim care era, in urma cu 20 de ani, principala „responsabilitate sociala" a studentilor comunisti. Sa vina la mitinguri si sa aplaude. O fi aici vreo incompatibilitate? Deocamdata, legea zice ca nu. Iar majoritatea celor care au facut legea au aceeasi scoala.

Lustratia pare ceva abstract, principial si desprins dintr-o zona mai mult morala decit practica. Uneori, chiar anacronic. Insa un caz concret poate servi drept proba a utilitatii si actualitatii unei astfel de legi. Nu stiu daca noul director de la invatamint superior va reusi sau nu sa faca ceva. Nu-i neg competentele dovedite in concurs. Insa este clar ca porneste cu un handicap evident de autoritate morala. Iar acest lucru este daunator tocmai fata de domeniul pe care il gestioneaza.

Pe de alta parte, se intrevede si un anumit gen de mentalitate. Egalitara, centralista, in care statul iti spune ce trebuie sa inveti si cum si tot statul iti da banii sau ti-i ia inapoi. Iti spune chiar si exact cum trebuie sa-ti folosesti autonomia si cum nu. Imi amintesc de faimoasa expresie de tranzitie care incerca sa impace o capra nostalgica cu o varza euforica: „Democratie prost inteleasa".

Au trecut aproape 20 de ani si capra inca ne mai spune ce trebuie sa intelegem din democratie, iar varza asteapta instructiunile. L-as fi admirat, personal, pe ministrul Educatiei daca isi ducea pina la capat intentia de a nu semna numirea in functie a fostului sef al studentilor comunisti. Macar pentru imagine ar fi avut ocazia de a-si da o demisie de zile mari, in conditiile unui conflict intre necesitatea unei decizii morale si lipsa unui cadru legal. Nu a speculat ocazia, dar cadrul legal este inca necesar.